Gündem 3 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gereken noktalar

3 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gereken noktalar

26.04.2018 - 13:26 | Son Güncellenme:

Hamileliğin 3. haftası anne adayının belki de hamile olduğunun farkında bile olmadığı dönem olabilir. Gebeliğin başlangıcı ve en erken safhasıdır. Hamilelik belirtileri henüz görülmeyebilir. Ancak yine de hamileliğin en riskli dönemi bu dönemdir.

3 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gereken noktalar

Anne karnında henüz bir bebeğin varlığından söz edilemez. İlk 3 haftalık süreçte gebelik kesin değildir. Bu dönemde bebek hücre olarak nitelendirilmektedir. Ama bu hücre her saat, hızla büyümektedir. 3 haftalık hamilelikte genellikle planlı gebelik ya da bunun için tedavi gören kişiler hamile olduğunu fark edebilir. Ya da düzenli test yaptırdığı için hamile olduğu anlaşılabilir. Bu dönem de döllenme gerçekleşir. Döllenme tamamlandıktan sonra cenin rahime doğru ilerlemeye başlar ve annenin rahmindeki yerini alır. Bu süreç tamamlanana kadar hâlâ hamilelik kesin değildir.

Haberin Devamı

Hamileliğin 3. haftasında annenin değişimi

Hamileliğin 3. haftasında anne de çok fazla hormonal değişimler gözlenmez. Hatta anne adayı adet günü gecikmediği için henüz hamile olduğunun bile farkında olmayabilir. Ancak yine de hamilelikte de ilk başlarda görülen belirtiler vardır. Bunlar genellikle ilk dönemlerde görülür ve hamilelik ilerledikçe bu belirtiler görülmez. Bunların en belirgin olanı kasık bölgesinde kramp olmasıdır. Göğüslerde ağrı ve anne adayında aşırı stres görülebilir. Yani tam olarak adet döneminde görülen belirtilerin tamamı görülebilir. Bunlara ek olarak da anne adayında bu dönem de yüksek ateş görülme olasılığı fazladır. Yine anne adayında baş dönmesi ve mide bulantısı sorunları yaşanabilir. Fiziksel olarak bir değişim olmasa da biyolojik olarak yaşanılan değişimler hamileliğin 3. haftasında da vardır. Her ne kadar henüz bir gebelik söz konusu olmasa da cenin olduğu için belirtiler görülmektedir.

Haberin Devamı

Hamileliğin 3. haftasında beslenme

Beslenme hamileliğin her evresinde önemlidir. Özellikle hamileliğin 3. haftasında beslenme daha da önemlidir. Çünkü döllenme ve gebeliğin kesinleşmesi bu dönemdedir. Hamile olduğunu öğrenen anne adayı bu dönemde mutlaka beslenme konusunda doktor tavsiyelerini dikkate almalıdır. Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı maddelerden uzak durmalıdır. Çok fazla kahve ve çay tüketimi yapılmamalıdır. Bol bol su içilmelidir. Taze sebze ve meyveler tüketilmelidir.