Gündem 3 kişiden 1’i: Müdahale etmem

3 kişiden 1’i: Müdahale etmem

11.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Toplumun cinsel şiddet olaylarına duyarlılığını ölçmek amacıyla İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.

3 kişiden 1’i: Müdahale etmem

İnternet üzerinden 1144 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmaya 17-51 yaşları arasında 622 erkek, 424 kadın katıldı. Araştırmada “Çevrenizde tacize ya da tecavüze uğrayan birini görseniz müdahale eder misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 61.4 oranı müdahale edeceklerini belirtirken; yüzde 34’ü sadece polisi arayacaklarını söyledi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 51.1’inin, erkeklerin yüzde 22.6’sının sadece “polisi ararım” yanıtını verdiği belirlendi. Cinsel şiddet olayına ‘Müdahale ederim’ diyenlerin kadınların oranı yüzde 45.7 olurken, erkeklerin yüzde 74.11 oranında olduğu belirtildi.
‘Dışarı çıkabilmeli’
“Gece 3’te tek başına yürüyen bir kadın hakkındaki düşünceleriniz” sorusuna katılımcıların yüzde 71.5’i, “Herkes istediği saatte dışarı çıkabilmeli” yanıtını verdi. Yüzde 16.1’sı ise “Bir kadının o saatte tek başına dışarıda olmasını uygun bulmuyorum” cevabını verdi. Bu soruya kadınların yüzde 79.9’u, erkeklerin ise yüzde 67.3’ü “Herkes istediği saatte dışarı çıkabilmeli” yanıtını verdi. “Bir kadının o saatte tek başına dışarıda olmasını uygun bulmuyorum” diyen kadınların oranı yüzde 12.7, erkeklerin yüzde 18.3 oldu.
Taciz endişesi
Yalnızca kadın katılımcılara yöneltilen “Toplu taşıma araçlarında tacize uğrama endişeniz var mı?” sorusuna yüzde 92.2 oranında “Evet, taşıyorum” cevabı verildi. Yalnızca erkek katılımcılara sorulan “Hayatınızda bulunan kadınlar için toplu taşımada tacize uğrayabilir endişeniz var mı?” sorusuna ise “Evet, endişe taşıyorum” cevabı verenlerin oranı yüzde 86 oldu.
“Ülkemizde taciz, tecavüz suçlarına uygulanan cezai işlemleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna katılımcıların geneli yüzde 78.1 oranında “Kesinlikle yeterli bulmuyorum” cevabını verdi.
“Bir kadın mı vücut hatlarını belli etmeyen kıyafetler giymeli yoksa bir erkek mi kontrolünü kaybetmemeli?” sorusuna katılımcıların yüzde 52.8’i “Erkeğin kontrolünü kaybetmemesi gerekli” cevabını verdi. Kadınların yüzde 60.6’sı erkeklerin ise yüzde 47.7’si “Erkek kontrolünü kaybetmemeli” dedi.