Gündem 3. Köprü ne zaman hizmete açılacak?

3. Köprü ne zaman hizmete açılacak?

17.05.2016 - 16:44 | Son Güncellenme:

İstanbul'da iki kıtayı 3. kez birleştirecek olan ve açılışına kısa bir süre kalan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son durum ne? Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün 'Kuzey Marmara Otoyolu' ile ilgili ihale sonucunu açıklayacak. İşte 3. köprü ile ilgili son gelişmeler...

3. Köprü ne zaman hizmete açılacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bugün 'Kuzey Marmara Otoyolu' ile ilgili ihale sonucunu açıkladı.

Haberin Devamı

İHALEYİ LİMAK- CENGİZ ORTAK GİRİŞİMİ KAZANDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ilk açıklamasında "Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, km başına belirlenen geçiş ücretleri var. Buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor. Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür" dedi.

8 KONSORSİYUM TEKLİF VERMİŞTİ

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bu ay başında 3.Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara otoyolu projesinin Avrupa kısmında Kınalı-Odayeri, Asya kısmında Kurtköy-Akyazı kesimi iki ayrı paket halinde Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle ihaleye açılmıştı. İhaleiçin 8 konsorsiyum teklif vermişti.

Haberin Devamı

İŞTE O ŞİRKETLER

İhale için Cengiz İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişim Grubu, Makyol İnşaat, Kolin İnşaat-Kalyon İnşaat-Hasen Yapı Ortak Girişim Grubu, Tekfen İnşaat-Doğuş İnşaat Ortak Girişim Grubu, Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Fernas İnşaat-Özgün İnşaat Ortak Girişim Grubu, STFA Holding-Gülsan İnşaat-Yapı Merkezi Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat-İçtaş Altyapı Yatırımları-Astaldi SpA-Astaldi Concessioni SpA Ortak Girişim Grubu ve Çelikler İnşaat-YSE Yapı Sanayi Tic. AŞ- Polat Yol Yapı Sanayi Ortak Girişim Grubu teklif vermişti.

3. Köprü'de bir ilk
Spor Toto Süper Lig de mutlu sona ulaşan Beşiktaş'ın bayrağı İstanbul boğazında dalgalanmaya başladı.

İstanbul'da iki kıtayı 3. kez birleştirecek olan ve açılışına kısa bir süre kalan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde şampiyon Beşiktaş'ın bayrağı dalgalanmaya başladı.

3. Köprü ne zaman hizmete açılacak

İLK OLARAK BEŞİKTAŞ BAYRAĞI ASILDI

Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olma özelliğine sahip olacak Yavuz Sultan Selim köprüsünde böylece ilk olarak Beşiktaş bayrağı asıldı.

3. KÖPRÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

İstanbulluların trafik sorununa çare olmaya hazırlanan 3. köprü ne zaman açılacak soruları artık sona yaklaşıldığı için merak ediliyor. İskelet belirginleşmeye başlayınca vatandaşların 3. köprü ne zaman açılacak sorusu üzerine detaylar paylaşıldı. Tabliye sorumlusu şunları da ifade etti: "Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi. Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konuldu. 238 metre ilerleme sağlandı. Şimdi sadece son çelik tabliyenin yerine konulma işlemi kaldı. Onunla birlikte 3. Köprü'de artık karşıdan karşıya geçme imkanımız olacak. Gelecek hafta içinde son çelik tabliyeyi de yerine koymayı planlıyoruz." dedi. Global Forwarding Türkiye Satış Müdürü Ulgar Çanak ise bu taşıma işlemi ile ilgili şunları söyledi: "Çin ofisimizle birlikte 1.5 aylık titiz bir çalışmanın sonucunda, uçak içerisinde taşıma maliyetini üç kat azaltan özel bir depolama yöntemi oluşturduk ve böylece hem ekonomik, hem de hızlı bir çözüm bulmuş olduk.

Haberin Devamı

Malzemelerin kapıdan kapıya taşınmasında olduğu gibi bir butik hizmet anlayışıyla çalıştık ve taşıma süresinin uzamasına yol açabilecek tüm riskleri iyi analiz ederek bu çalışmayı başarıya ulaştırdık" dedi. Vatandaşlar tarafından merak edilen bir diğer soru da 3. Köprü nerede sorusu olmuştu, köprünün ayaklarının Avrupa Yakasında ki Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu yakasında ki Beykoz'un Poyrazköy'üne dikilmesi ile yeri belli oldu. İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e bakan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatı hala devam ediyor. Ayrıca Batman Süpermen'e Karşı: Adaletin Şafağı filminde kullanılan Batmobile da İstanbul'a geldi. 3. Köprü'den geçecek olan devasa motoru ve beygir gücüyle Batmobile, 100 kilometreye 5.5 saniyede çıkabiliyor. En son yedi parçalık 208 ton ağırlığındaki kiriş panelinin yerleştirildiği köprüde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Köprünün iki yakası birleştirilmiş olsa da açılışının yapımı için bağlantı yolları ve üst yapının bitirilmesi bekleniyor. 3. köprü son hali hazırlıkları sürerken çevresindeki evler ve dükkanlarda değerleniyor ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

Köprü çevresinde yer alan mülkler ile ilgili Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Yedikardeş "Ön talepte şunu gördük. 100 metrekare, 120 metrekare ofis alanı almak isteyenler oldu. Baktık bu talepler birikti. İki katı tek tek satışa açalım dedik. Tek tek satışlarda da 5. ve 6. katı açtık. Bir katta 8 ofis var. Bir katın satışını tamamladık. Ağırlıklı hastaneler, hukukçular, sigortacılar ve bankalardan talep geldi. Bazı bankaların iki-üç katı satın alma talepleri oldu." dedi. Köprü ve otoyollardan elde edilen gelir Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre arttı. Bu yıl sadece Mart Ayı'nda 34 milyon 127 bin 512 geçiş yapıldı. Bu geçişlerden 102 milyon 809 bin 980 lira elde edildi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçen araçlardan elde edilen gelir ise 26 milyon 242 bin 764 lira oldu. Yeni açılacak olan 3. köprü ile elde edilne gelirlerin artacağı düşünülüyor.