Gündem 30 bin ton tütün ‘kaçak’ satılıyor

30 bin ton tütün ‘kaçak’ satılıyor

18.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tütün raporu: ‘Yılda, yüzde 100 Türk tütünü harmanından oluşan 30 bin ton tütün açıkta satılıyor. Bu satışın tamamı kayıt dışıdır’

30 bin ton tütün ‘kaçak’ satılıyor

Türkiye’de yılda 30 bin ton açıkta tütün satıldığı ve bu satışın tamamının kayıt dışı olduğu ortaya çıktı. Sigara Harici Tütün Mamülleri Derneği’nin raporunda, özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da çiftçilerin bir aile tarımı olarak tütün ektiği belirtilerek, “Yıllık 15 bin TL civarında para kazanmaktadırlar. Ancak yetiştirdikleri ürünler vergisinin yüksek olmasından dolayı resmi sektör tarafından satın alınmamaktadır. Köylü de çaresizce tütünü kayıt dışı pazara ucuza satmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

‘ÖTV indirilsin’

Raporda, kayıtdışı tütün satışının geldiği noktaya işaret edilerek, “Türkiye’de yıllık yüzde 100 Türk tütünü harmanından oluşan 30 bin ton açıkta tütün satılmaktadır. Bu satışın tamamı kayıt dışıdır” ifadesi kullanıldı.

Sarmalık kıyılmış tütünün ÖTV’si ile sigara ÖTV’sinin aynı olduğuna dikkat çekilen raporda, sarmalık kıyılmış tütünün gelir düzeyi düşük tüketiciler tarafından tercih edildiği vurgulandı.

Hazırlanan raporda şu önerilerde bulunuldu:

“Sarmalık kıyılmış tütünün ÖTV’si kilogramda 20 TL‘ye çekilirse sektör çiftçiden bu tütünü resmi olarak alacak ve pazara arz edecektir. Kaçak tamamen bitecektir. Köylümüz bu masumane kayıt dışı pazara girmeyecektir. Kayıt dışı pazar 30 bin ton olmakla birlikte TAPDK’ya bildirilen resmi satış maalesef 364 tondur. Söz konusu tütün tamamen oryantal tütün olduğundan şu anda pazarda satılan 103 bin tonluk sigara pazarının dışında bir pazardır.

Haberin Devamı

Ayrıca Türkiye’de satılan sigaralar tamamen Amerikan harmanlı olduğundan vergi düştükten sonra 30 bin ton sarmalık kıyılmış tütün sigara pazarından çalmayacak, aksine üzerine ilave olacaktır.”