Gündem 30 ilde 1 milyarlık ‘hayali’ operasyonu

30 ilde 1 milyarlık ‘hayali’ operasyonu

30.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mali Şube ekipleri, İstanbul merkezli 30 ilde ‘hayali ihracat’ operasyonları düzenledi. Devleti 1 milyar dolar zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alınanlar arasında Amasya Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı da bulunuyor

30 ilde 1 milyarlık ‘hayali’ operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli 30 ilde ‘hayali ihracat’ operasyonları düzenledi. Operasyonlarda 49 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, sahte fatura ve evrak düzenleyerek gerçekleştirdikleri hayali ihracatla devleti yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğrattıkları belirlendi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 2013 yılından beri fiziki ve teknik takiple izlediği bir şebekenin sahte belgelerle 12 firma üzerinden hayali ihracat yaptığını belirleyince şüphelilere yönelik operasyon kararı aldı. İstanbul merkezli operasyonda, Tekirdağ, Amasya, Karabük, Antalya, Kayseri, Ordu, Kastamonu, Şanlıurfa ve İzmir’in aralarında bulunduğu 30 ilde 92 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartan polis ekipleri eş zamanlı baskınlar düzenledi.

Gümrük müdürlüğünde 2 şef
Yapılan baskınlarda İstanbul’da 39 şüpheli gözaltına alınırken, diğer illerden de 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda sahte fatura, kaşe ve dijital malzeme ile 2 tabanca ele geçirildi. Polis ekipleri aramaya yaptıkları adreslerde bulunan bazı bilgisayarlara da el koyduğu öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’nde şef olarak görev yapan Ş.Y. ve İ.H., Amasya Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı M.G. de bulunuyor.

Vergi rekortmeni aranıyor
Karabük Vergi rekortmeni İ.P.’nin de aranan şüpheliler arasında bulunduğu öğrenilirken, bazı illerde operasyonun devam ettiği öğrenildi. Şüpheliler hakkında, ’Suç işleme amacıyla örgüt kurmak’, ’Kurulan örgüte üye olmak’, ’5607 sayılı Kaçakçılık Kanununa Muhalefet’, ’Resmi belgede sahtecilik’, ’Özel belgede sahtecilik’ ve ’Rüşvet’ suçlarından işlem yapılacağı öğrenildi.

Gözaltına alınan şüpheliler Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi.

Başka ürün yollamışlar
Emniyet yetkilileri, şebekenin liderliğini yaptığı iddia edilen N.B ve İ.S.’nin sahte belgelerle 12 şirket üzerinden hayali ihracat yaptığını belirledi. İddiaya göre, şebekenin hazırladığı sahte belgelerde tekstil ürünü olarak gösterdiği ürünlerin yerine tuğla ve mobilya gibi ürünleri çeşitli ülkelere gönderdiği tespit edildi. Şebeke ihracat teşviki olarak da yurtdışından dizüstü bilgisayar ve akıllı cep telefonları getirerek bunları da satarak kazanç sağladıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Sahte faturalarla ihraç etmişler
Şebekenin bir başka yöntemi ise, yüklü miktarda tekstil ürünü alan turistlerin eşyalarını uygun fiyata kargolayacaklarını belirterek kendi firmaları üzerinden sahte fatura hazırlayarak ihracat yaptıklarını gösterip devletten yardım aldıkları da belirlendi. Şebeke öte yandan kestikleri sahte faturaları çeşitli firmalara sattığı iddia edildi.