Gündem 30 net yapan 180 puanı garantiler

30 net yapan 180 puanı garantiler

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarının yarıştığı LYS’ler bugün Sosyal Bilimler Sınavı ile başladı. 5 oturumda yapılacak sınavlar, 26 Haziran’da sona erecek. LYS’de lisans programlarını tercih edebilmek için adayların 180 ve üzeri puan almaları gerekiyor; ortalama 170 soruda 30 net yapanlar bu barajı aşabilecek

30 net yapan 180 puanı garantiler

Aysel Bozan Yılmaz

Haberin Devamı

Üniversite hayali kuran adaylar için LYS maratonu bugün gerçekleştirilen LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ile başladı. Yarın ve 25-26 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 4 oturumla birlikte LYS sona erecek. Bu yıl LYS’lere girmek için 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu. Bu adaylardan LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar lisans programlarını tercih edebilecekler. 180 barajını aşamayanlar meslek yüksekokulu ön lisans ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek; özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilecekler.

30 net yapan 180 puanı garantiler
LYS’de 12 puan türü var. Bu puan türlerinde 180 barajını aşabilmek için adayların puan türüne göre 160 ile 170 soru üzerinden, ortalama 30 net yapmaları gerekiyor. Sağda, Uğur Okulları tarafından hazırlanan detaylı tabloda adayların YGS’de Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden ortalama 35 net yaptıkları kabul edilerek, LYS’de barajı aşmak için puan türlerine göre kaç net yapmaları gerektiği görülüyor.

Haberin Devamı

Puanlama karışık

LYS puanının hesaplanmasında YGS’deki testlerin yüzde 40 ağırlığı var. LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayın katıldığı her test için bir standart puan hesaplanacak. 2016 ÖSYS Kılavuzu’na göre testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

- Sınavda sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

- Hesaplanan standart puanlar ve kılavuzdaki Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. Buna göre örneğin adayın MF-1 puan türünde, YGS yüzde 40 etkili olacak. LYS’deki matematik testi yüzde 26, geometri yüzde 13, fizik yüzde 10, kimya yüzde 6, biyoloji de yüzde 5 etkili olacak. TS-1 puanı hesaplanırken yine YGS yüzde 40, LYS’deki Türk dili ve edebiyatı testi yüzde 15, coğrafya-1 yüzde 8, tarih yüzde 15, coğrafya-2 yüzde 7, felsefe grubu yüzde 15 etkili olacak.

Haberin Devamı

- ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği de kılavuzda Tablo 1D’de gösteriliyor. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacak. Bu tabloya göre de örneğin adayın MF-1 puan türüne göre matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji olmak üzere 5 testin en az ikisinin ham puanının 0,5 ve üzeri olması gerekiyor.

Diploma etkili

- ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soruları yüzde 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacak.

Haberin Devamı

Adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim bitirme notları da dikkate alınacak. Notlar (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları 50 kabul edilecek. Her aday için hesaplanan OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.

Meslek ve teknik lise mezunlarının, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek alanlarda bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecek. Ek puandan 30 Mart 2012 tarihi itibariyle bu okullardan mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler yararlanabilecek. Bu tarihten sonra kayıt yaptıran öğrenciler ek puandan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

30 net yapan 180 puanı garantiler

Üniversiteli olmaya hazır mısınız?..

Her ne kadar, henüz AB’ye vizesiz giriş yapamazsak da LYS’ye sadece girip çıkmakla bir anlamda üniversiteli olmanın da vizesini almış oluyorsunuz.

LYS’de alacağınız puanlar da bir anlamda gideceğiniz ülkeyi yani üniversite ve fakülteleri belirleyecek.

Puanınızın ille de çok yüksek olması gerekmez, alacağınız puana göre gideceğiniz bir üniversite, fakülte ya da bir yüksekokul mutlaka var.

Eğer ille de şu meslek olsun diyorsanız, o konuda da sıkıntı yok.

200’e yakın üniversite içinde, sizin istediğiniz mesleğe yönelik en az 50 fakülte var. Bazı alanlarda bu 100’ün üzerine de çıkıyor. Yani biri olmazsa, diğeri olur ve emin olun pek çoğunun bir birinden hiçbir farkı yok.

Diplomaya gelince, hepsi de aynı diplomayı veriyor ve gerisi size kalmış.

İş ararken artık diplomanıza değil, donanımınıza bakıyorlar. Eğer üniversite yıllarını dolu dolu geçirirseniz, üniversiteye girerken kaçırdığınız fırsatların çok daha fazlasını, mezun olduktan sonra yakalayabilirsiniz...

Bu yüzden sadece ve bugün ve yarınki sınavlara değil, gelecek haftaki sınavlara da gönül rahatlığıyla girin ve çıkın yeter.
Sonrası kendiliğinden gelecektir.

Başarı dileklerimizle... Milliyet olarak sınav öncesinde olduğu gibi sınav sonrası, tercih dönemi ve kayıtlar sırasında da hep sizlerle birlikte olacağız..

Hangi durumlarda sınav iptal edilecek?

2016 ÖSYS Kılavuzu’na göre aşağıdaki durumlarda adayların sınavı geçersiz olacak:

- Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından aranacak. 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan araç gereç vb. eşyalarla sınava gelen adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacak. Alındığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

- Sınavın geçerli olabilmesi için adayın sınava atandığı salonda girmesi, cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması, soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi zorunlu.

- Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakikası içinde salonu terk eden aday bir daha sınava alınmayacak.

- Sınavda adayların; konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri yasak.

- Gerekli kontrolü yapmadan kendisi için düzenlenmemiş sınav evrakını kabul edip kullanan, cevap kâğıdında kendisine ait olmayan bilgiler veren adayın da sınavı geçersiz sayılır.

30 net yapan 180 puanı garantiler

İETT’den ücretsiz ulaşım müjdesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla, 18-19 ve 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde yapılacak LYS’ye girecek öğrenci ve görevlilerin sınav yerlerine ulaşımı ücretsiz olacak. ÖSYM tarafından belirlenen sınav bitiş saatine kadar, öğrenciler sınav giriş belgelerini, görevliler ise görevli belgelerini ibraz ederek, İETT Otobüsü, Metrobüs, Şehir Hatları Vapurları, Tramvay, Hafif Metro, Metro, Füniküler, Otobüs AŞ Otobüsleri ile Özel Halk Otobüslerinden yararlanabilecek.

YARIN: LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı’nda hangi konulardan soru çıktı? Sınav kolay mıydı, zor muydu? Hatalı soru var mı?