Gündem 300 bin öğretmen atama bekliyor

300 bin öğretmen atama bekliyor

01.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a verdiği soru önergesinde öğretmen açığını sordu.

300 bin öğretmen  atama bekliyor

Resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışıldığını belirten Yılmaz, “Ancak öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı eğitim kurumlarında eğitim öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından valiliklerce Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. maddesi kapsamında ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır” dedi.
İhtiyaca bakılıyor
Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının merkezi bütçe kanunlarına göre Bakanlar Kurulu’nca bakanlıklarına tahsis edilen ve Maliye Bakanlığı’nca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabildiğini kaydeden Yılmaz, “Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi esas alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir” dedi.

Yılmaz, “Öğretmen atamalarına ilişkin kontenjan belirleme işlemlerinde potansiyel aday sayısı değil alan öğretmenliğinin ülke genelindeki ihtiyaç durumu dikkate alınmaktadır” ifadesini kullandı. Yılmaz, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanların, yalnızca fiilen yaptıkları ders görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlandığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen açığının 109 bin 238 olduğunu belirterek, ayda 120 saat ders veren kadrolu öğretmenle, ücretli öğretmen arasındaki maaş farkının ise 2 bin 406 lira olduğunu söyledi.

Yılmaz, son verileri açıkladı:

Ekim 2017 itibarıyla ülke genelinde resmi eğitim kurumlarında branşlar bazında net öğretmen ihtiyacı 109 bin 238.
Kasım 2017 itibarıyla haftada 30, ayda 120 saat fiilen ders okutanlara ek ders ücreti olarak aylık net bin 211 lira ödeniyor.
Kasım 2017 itibarıyla ayda 120 saat derse giren kadrolu bir sınıf öğretmenine 726 TL 60 kuruş ek ders ücreti, 2 bin 891 lira 92 kuruş maaş olmak üzere toplam 3 bin 618 lira 52 kuruş net ödeme yapıldı.
Kasım 2017 itibarıyla kadrolu öğretmenler ile ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görev yapanların aylık gelir farkı net 2 bin 406 lira 54 kuruş.

‘Hak ettiklerini alamıyorlar’
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer öğretmenlerin hak ettikleri ücretleri alamadıklarını belirterek, vekil, ücretli gibi isimler altında çalıştırılan öğretmenlerin durumunun çok daha vahim olduğunu kaydetti. Türkiye’de 300 binden fazla öğretmen adayının atama beklediğini ifade eden Gürer, her yıl on binlerce öğretmen adayının mezun olduğuna dikkati çekti.
Gürer, “Atanamayan öğretmenlerin sayısı her yıl artış göstermektedir. Atama bekleyen öğretmenler bir an önce atamaları yapılıp okullarına öğrencilerine kavuşmaları sağlanmalıdır” dedi.