Gündem 300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin

03.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve KKTC’deki 300’ü aşkın müze ve örenyerinde geçerli olan Müzekart, yoğun ilgi görüyor. Topkapı, Efes gibi gözde tarihi yerlerin giriş ücreti 40 TL iken, alındığı tarihten itibaren 1 yıl geçerli olan Müzekartın ücreti ise 50 TL

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin

Tarihte ilk uygarlıklara ev sahipliği yapan Mezopotamya’yı içine alan, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan Türkiye’nin kültür sanat hazinesini, Müzekart+ ile gezebilirsiniz. 50 TL karşılığında alınan kart, 300’ü aşkın müze ve örenyerini kapsıyor. Topkapı Sarayı’nın, Ayasofya Müzesi’nin, Efes Örenyeri’nin giriş ücretleri 40 TL. 50 TL ödeyip, bu yerler dahil, sanat, bilim, kültür ve tarih evi sayılan müze ve örenyerlerini 1 yıl süreyle gezmeniz mümkün.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008’de uygulamaya başladığı kart, tiyatrodan konsere, kafelerden hediyelik eşya dükkânlarına kadar pek çok yerde cazip indirimler de sağlıyor.
Tarihe açılan kapı
Müzekart+ pek çok ilde geçerli. Örneğin, İstanbul’da Ayasofya, Kariye, Hisarlar, Arkeoloji, Aya İrini Anıt, Topkapı Sarayı, Türk ve İslam Eserleri müzeleri, Yıldız Sarayı’nın aralarında bulunduğu birçok yeri kapsıyor.
Yine Ankara’da da şehir müzeleri ve kaleleri başta olmak üzere Etnografya, Resim Heykel müzeleri, Antalya’da Olympos, Perge, Phaselis, Patara, Simena, Xanthos örenyerleri, Bursa’da Mudanya Mütareke Evi, Osmanlı Evi, Türk İslam Eserleri müzeleri, Çanakkale’de Assos, Troia, Apollon Symintheion örenyerleri, İzmir’de Efes, Bergama Akropol, Eritrai, Agora, St. Jean, Klaros, Teos örenyerlerine giriş ücretsiz.
Hatay’da St. Pierre Anıt Müzesi, St. Simon Manastırı, Aççana, Çevlik örenyerleri, Muğla’da Bodrum Mausoleium Anıt, Bodrum Sualtı Arkeoloji, Zeki Müren Sanat müzeleri, Fethiye Amintas Kaya Mezarı, Fethiye Kadyanda Antik Kenti, Fethiye Pınara, Tlos, Knidos, Letoon örenyerleri de Müzekart ile görülebiliyor.
Bazı müze ve örenyerlerinin ana girişinde Müzekart geçerliyken, özel bölümler için ayrıca para ödemek gerekebiliyor. Örneğin İstanbul’da Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı; Efes Örenyerindeki Yamaçevler; Göreme Açıkhava Müzesi’nin içinde yer alan Karanlık Kilise’de geçmiyor.
Etkinlikler indirimli
Müzekart+ indirimler de sağlıyor:
İstanbul Şehir Hatları kısa boğaz turlarında yüzde 25, uzun boğaz turlarında yüzde 20 indirim.
Harbiye Askeri Müzesi’nde tam bilet yüzde 20 indirimli.
İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni yılda bir kez ücretsiz ziyaret olanağı.
Antalya’daki Kum ve Heykel Müzesi’nin (Sandland) tam biletlerinde yüzde 25 indirim, hediyelik eşya dükkanı ve kafede ise yüzde 10 indirim.
Rahmi M. Koç Müzesi için tam biletlerde yüzde 20, müze mağazasında yüzde 10 indirim.
Rezan Has Müzesi’ni yılda bir kez ücretsiz ziyaret olanağı.
Sakıp Sabancı Müzesi’nde indirimli bilet fiyatı 10 TL, tasarım mağazasında yüzde 10 indirim.
Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi’nin tam bilet fiyatında ve CineTele Cafe’de yüzde 20 indirim.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nıngiriş bilet fiyatları yetişkinler için 20 TL, 5-17 yaş aralığındaki bireyler için de 15 TL.
Konakladığınız yerden havalimanına yüzde 30 indirimli ulaşım.

Yabancı turist de yararlanabiliyor

Müzekart’ın, içlerinde yabancı turistlerin de yararlanabildiği birçok çeşidi var. Kart ücretleri şöyle:
Müzekart İndirimli: Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler ve 18 yaşın üzerindeki öğrenciler için hazırlanan kartın ücreti 20 TL.
Museum Pass Turkey: Pass yazan kartlar, müzelere girişte gişe kuyruğu beklemeden turnikelerden geçme olanağı sunuyor. Her yapıya bir kez giriş imkânı sağlayan ve belirli süre için verilen bu kartlar, Müzekart’ın geçerli olmadığı, örneğin Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi gibi yerlere girişte de kullanılabiliyor. Kart ayrıca, müze ve örenyerlerindeki mağazalarda, anlaşmalı kafe, konaklama tesisleri ve eğlence mekânlarında indirim avantajı da sunuyor. Museum Pass Turkey, tüm Türkiye’de 15 gün süreyle geçerli, ücreti 185 TL.
Museum Pass İstanbul: İstanbul’daki müzelere girişte kullanılan kart 120 saat geçerli, ücreti 85 TL.
Museum Pass Ege: İzmir, Aydın ve Muğla illerinde kullanılan kartın süresi 7 gün, ücreti 75 TL.
Museum Pass Akdeniz: Antalya, Mersin ve Adana’da geçerli kartın süresi 7 gün, ücreti 60 TL.
Museum Pass Kapadokya: Bölgede geçerli olan kartın süresi 3 gün, ücreti 45 TL.
Kurumsal Kart: Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite ve belediyelerin konuk heyetlerine veriliyor.

İnternetten alınabiliyor

Müzekart+ için başvurular www.muze.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Mersin, Hatay, İstanbul, İzmir, Konya, Nevşehir, Samsun ve Trabzon’daki satış noktalarından kimlik belgesiyle de alınabiliyor.

Uzun tatile en çok İstanbullular sevindi
Abbas GÜÇLÜ / YAKAMOZ


İstanbul, İstanbul olalı, böyle boş kalmadı diyen o kadar çok ki, İstanbul’a gidesiniz geliyor.
Görünen o ki, İstanbul’a, turistik amaçlı geziler için en iyi zamanlama, uzun bayram tatilleri. Peki, fiyatlar makul mü? Diğer her yer gibi fiyatlar tavan yapmış durumda. Hiç denk geldiniz mi?
Batılı ülkelerde, Noel, yılbaşı ve diğer özel günlerde, herkes çok daha fazla gezsin, alışveriş yapsın, yakınlarını görsün diye, fiyatlar olabildiğince aşağı çekilirken, bizde tam tersi oluyor.
Fiyatlar, yılın zirvesine ulaşıyor!..
Nasıl olsa gelecekler, nasıl olsa alışveriş yapacaklar, nasıl alsa bize mecburlar diye, fiyatları şişirmek, bırakın ticareti, ne kadar etik, işte o çok tartışılır. Turizm sektörünün, sık sık, krize girme nedenlerinden biri de bu olsa gerekir. Gün gelecek, yerli turisti de küstürecekler ve hiçbir zaman çuvaldızı kendilerine batırma gereği duymayacaklar!..
Farklı yerler farklı tatlar
Tatilde, alışverişte, lezzet arayışında, her zaman aynı yerlere gidenlerden misiniz yoksa her defasında farklılık arayanlardan mı? Kiminle konuşsanız, her ne kadar halinden memnun gibi gözükse de, sanki değişiklik arayışı, her iki tarafta da var.
Örneğin, tatil için buradan şaşmayın diyenler, damak tadı arıyorsanız mutlaka şuraya şuraya gidin diye liste verenler, alışveriş için en doğru adres orası diyenler ile her defasında farklı mekân arayanlar, gün geliyor aynı noktada buluşuyorlar: Değişiklik şart!
Zaman aralığı kimileri için uzun, kimileri için kısa, kimileri için kalıcı, kimileri için bir defalık olabilir.
Ama ille de birilerinin onları harekete geçirmesi gerekiyor.
Yoksa böyle gelmiş, böyle gider demeye devam edeceklerdir.
Hadi bu uzun tatilde, kendinize bir iyilik yapın ve alışkanlıklarınızı değiştirecek adımlar atın...
Deniz sıcaklığı!
Bodrum’un denizi, hele ki Akyarlar’ınki hiç ısınmaz! Girene, çıkana kime sorsanız, harika der ama girerken de, çıkarken de, titremeye devam ederler. Yaz geldi, geçiyor, değişen bir şey yok. Antalya dururken niye Bodrum tercih edilir diyecek olsanız, bombardımana uğrarsınız.
Antalya’da denize gideceğine, hamam git daha iyi diye başlar, güneş altında yumurta pişirmeye kadar vardırırlar işi. Bodrum öyle mi, sıfır nem oranı ve İstanbul belediye otobüslerinden daha kalabalık sokaklarıyla neşe saçıyormuş insanlara...
Elbette zevkler kişiden kişiye değişir, ama hiç olmazsa, titrerken, su bir harika, demeseler!.. Peki ya sizce en güzel deniz neresi ve niye?..
Uçak biletleri!
Uçak biletleri, yine tavan yapmış durumda. Hani sınırlama getirilmişti?
Hani belli bir fiyatın üzerine çıkamayacaklardı? Hani artık fırsatçılık yapmayacaklardı?.

Kapadokya TIR’ı, Türkiye’yi geziyor

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin


Kapadokya ve Nevşehir bölgesinin tanıtımı için Masallar Diyarı Kapadokya projesi başlatılıyor. Nevşehir Valiliği’nin talimatı ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle oluşturulan proje kapsamında Mobil Kapadokya TIR’ı Türkiye’de 15 şehri gezerek ziyaretçilere Kapadokya’yı tanıtacak. İzmir’den Sivas’a 15 ili gezecek Kapadokya Tanıtım TIR’ı, 9 Eylül’de İstanbul, Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda 10 Eylül’de Caddebostan Sahili’nde ziyaret edilebilecek. TIR’da Sanal Gerçeklik gözlükleriyle sanal Kapadokya turu yapılabiliyor. Katılımcılara bibloların hediye edileceği TIR’da ayrıca yarışmalar da düzenlenecek. Kazanan ilk üç kişi, 5 yıldızlı otellerde konaklamalı tatil, balon turları ya da safari hakkı elde edecek.

Alaçatı için manifesto yazıldı

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin


Alaçatı Turizm Derneği ve Alaçatılılar, bölgenin yaşam kültürünü korumak amacıyla Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle Alaçatı Manifestosu hazırladı. Manifestoda, yaşam kültürüne sahip çıkma, sörf sporuna destek, gürültü ile mücadele, sanatı destekleme, komşuluk ilişkileri gibi 13 madde var.
Alaçatı’nın Türkiye’nin önemli bir değeri olduğunu ve özenle korunması gerektiğine dikkat çeken Alaçatı Turizm Derneği’nden Celal Bayraktaroğlu, “Sürdürülebilir koruma projeleri Alaçatı’nın gelecek yıllara aynı değerde taşınmasını amaçlıyor” dedi. Bayraktaroğlu, kaliteli ve kontrollü eğlence anlayışının benimsenmesi için Manifesto ile özenle çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Setur’dan Adana’ya Lezzet Turu

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin


Setur, Adana Lezzet Festivali ve Narenciye Hasadı Turu ile misafirlerine eşsiz lezzetler tatma, tarihi yerleri keşfetme ve festivale katılma fırsatı sunuyor. 6-8 Ekim tarihlerinde düzenlenecek turda, profesyonel rehber eşliğinde; Adana, Tarsus, Eshab-ı Kehf Mağarası, Ulu Cami, Seyhan Nehri, Sabancı Merkez Cami, Büyük Ziyafet, Kapıkaya Kanyonu’nu gezilecek. Tura katılan ziyaretçiler son gün James Bond filminin aksiyon sahnelerinin çekildiği Varda-Alman Köprüsü de ziyaret edebilecekler.
İlk kez Setur’un düzenlediği Adana Lezzet Festivali ve Narenciye Hasadı Turu’nun fiyatı ise 864 TL’den başlıyor.

GEZ... ÇEK... YAZ...

‘İki ülkenin sınırı bu köprü’

Şule Çetiner (@hoopbenkactim): Gürcistan-Rusya arası özerk bölgedeyiz. Sınır sadece bu köprü. Köprünün ötesinde bekleyen askerlere selam verip geçiyoruz ve Rusya’ya merhaba diyoruz!


300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin


‘Saatlerce izlenir’

300’ü aşkın müzeyi 50 TL’ye gezin


Berra Demirel: Burası, ABD’nin Arizona Eyaleti’nde yer alan Page Kasabası’ndaki Horseshoe Bend (Atnalı Menderesi). Hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden biri. Saatlerce oturup izleyebilir insan. 300 metre yüksekten aşağı bakmak korkunç gelse de bu doğa harikasını görmüş olmak muhteşem gerçekten.