Gündem 319 kez sallandılar

319 kez sallandılar

08.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ayvacık önceki gün en büyüğü 5.3 büyüklüğünde olmak üzere 200’den fazla sarsıntının ardından dün sabah da yine 5.3 büyüklüğündeki depremle güne uyandı...Çadırkente yerleştirilen Ayvacıklılar korkudan çadırlara dahi giremezken önceki günden bu yana bölgede çeşitli büyüklüklerde 319 sarsıntı kaydedildi...

319 kez sallandılar

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde önceki gün meydana gelen, en büyüğü 5.3 büyüklüğündeki 200 ayrı sarsıntı 12 köyde yaklaşık 300 yapıda hasara yol açtı. Depremden en çok etkilenen Yukarıköy’deki depremzedeler, futbol sahası içinde oluşturulan çadır kente yerleştirildi. Geceyi çadırlarda geçiren köylüler, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre dün 05.24’de yine 5.3 büyüklüğündeki depremle uyandı. Saat 08.17’ye kadar 39 sarsıntı daha yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deremden sonra 08.15’te 4.5 büyüklüğünde, iki dakika sonra da 4.6 büyüklüğünde yaşanan sarsıntılar korkuttu. AFAD depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Önceki günden bu yana bölgede çeşitli büyüklüklerde 319 sarsıntı kaydedildi...
Evlerine girmediler
Köylüler, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (AFAD) uyarısıyla evlerine girmedikleri için can kaybı yaşanmadı. Ancak önceki günkü depremde zarar gören Taşağıl Köyü Camisi dün sabahki depremle biraz daha hasar gördü. Duvarlarının bir bölümü daha yıkıldı. Aynı köyde bulunan bazı evlerdeki hasar da arttı.
3 kişinin tedavisi sürüyor
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, hasar tespit çalışmalarında Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy başta olmak üzere 14 yerleşim biriminde 238 ağır hasarlı konut, 75 hafif hasarlı konut ve 31 ağır hasarlı ahır ve deponun tespit edildiği ifade edildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Depremde, 8 vatandaşımız yaralanmış olup, 5’i taburcu edilmiş, üçünün tedavisine devam edilmekte ve hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. AFAD Başkanlığı ve Kızılay’dan 320 çadır, bin 52 battaniye, 700 yatak ve 50 aile mutfak seti gelmiş ve dağıtımı yapılmaktadır. AFAD Başkanlığınca biri koordinasyon tırı olmak üzere 14 araç 67 personelle hizmet verilmektedir.”
Yukarıköy’de geceyi çadırda geçiren depremzedeler, “Sabaha karşı yine deprem olunca korku ve panik yaşadık, uyuyamadık” dedi. Öte yandan Ayvacık ilçe merkezi ve köylerde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime pazartesi gününe kadar ara verildiği açıklandı.

Koca ev üstümüze çöktü...

Depreme uykuda yakalanan ve evinin bir kısmı çöken Yukarıköylü Zeynep Tekin (52), yaşadıklarını korku ve gözyaşlarıyla anlattı: “O gün 06.00’da kalkıp, sobayı yakıp, üzerine çaydanlığı koyduktan sonra koltuğun üzerine uzandım. Bir süre sonra deprem oldu. Yüzüme sarsıntıyla taş parçaları düştü. Kızım Cahide’ye seslendim. Karanlıkta, birbirimizi zor bulduk. Üzerimize duvar yıkılmaya başladı. Soba üstümüze devrildi. Çıkamadık. Kaçamadık. Koca ev üstümüze çöktü. Taş parçaları yatağımın üstüne yığıldı. Korkudan ödüm patladı. Evin içinde karanlıkta çığlık çığlığa kaldık. Komşularımız geldi, bizi evden çıkardı.”

Depremden sonra yağmur vurdu

AFAD tarafından kurulan çadır kentlere yerleştirilen vatandaşlar bu sefer de aralıksız yağan yağmur nedeni ile zor anlar yaşadı. Bölge çamura bulanırken vatandaşlar Ayvacık’ta mülteciler için kurulan Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Ancak bazı vatandaşlar yeniden deprem olur korkusu yüzünden yağan yağmur ve oluşan çamura rağmen çadırlarda kalacaklarını söyleyerek tahliyeye katılmadı.

‘Gemilerin batma tehlikesi var’

Ayvacık ilçesindeki depremler nedeniyle Gülpınar Balıkçı Barınağı’nda derin ve uzun çatlaklar meydana geldi. Gülpınar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bahadır Ayan, “Liman kenarında bulunan bloklara bağlı gemiler batma tehlikesiyle karşı karşıya. Depremler sonucu limanımızın bazı yerlerinde hasarlar oluştu. Elektrikler kesildi. Yarıklar gün geçtikçe büyümeye başladı. Gemiler kenara bağlı olduğu için ters çevirme ihtimali çok. Çünkü
bu bloklar çok büyük. Kopup gemiyi dibe sürükleyebilir” dedi.

Kaynak’tan ziyaret

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili Halis Bilden ve beraberindeki heyet, Çanakkale’deki depremin etkilediği bölgeleri bugün ziyaret edecek. Yetkililerle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunacak olan Kaynak, AFAD ve Türk Kızılayı’nca evleri hasar gören ya da yıkılan vatandaşlar için kurulan konteyner kenti de ziyaret edecek.

Depremler sürpriz değil

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Çanakkale’de meydana gelen depremlerle ilgili, “Aslında beklediğimiz, Çanakkale için sürpriz olmayan depremler. 5, 5.5 o bölge için doğal depremler. Bu da onlardan bir tanesi, anormal bir durum yok” dedi.

Çadıra bile giremediler

Depremzedeler, önceki gün akşam yemeğinin ardından AFAD ve Kızılay tarafından kurulan çadır kente yerleştirildi. Artçı depremlerin devam etmesi sebebiyle AFAD tarafından evlerine girmeleri yasaklanan köylüler, çadırların içinde duramadı. Depremzedeler, “Korkuyoruz, içeri giremedik. Uykumuz bile gelmedi” dedi.

Birkaç güne kadar biter

Bölgeye giden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Süha Özden, depremlerin belki birkaç gün içinde sonlanacağının beklendiğini belirterek, “Yüzeyde bir kırık göremiyoruz. Çünkü 6 büyüklüğünde bir deprem olmalıydı ki biz bu kırılmayı görelim. Silsile bir ucundan bir ucuna kadar tamamlanabiliyor gözüküyor” dedi.

298 ev yeniden yapılacak

Kızılay ekiplerince vatandaşlara 24 saat sıcak çay ve çorba ikramında bulunuldu. Ayvacık Belediyesince hazırlanan bin kişilik sıcak yemek de öğle saatlerinde servis edildi. Depremde evleri zarar gören çok sayıda kişi çadır kentte barınmaya çalışıyor. Evlerinden getirdikleri ve dağıtılan battaniyelerle geçici barınma alanlarında yaşayan vatandaşlar, hava sıcaklığının düşmesiyle soğukla da mücadele ediyor. Bölgede çoğu ağır hasarlı 298 yapı yıkılıp yeniden inşa edilecek. İnşa çalışmaları tamamlanıncaya kadar vatandaşlar için konteyner kent oluşturulacak.