Ekonomi 327 milyon TL’yi veriye yatıracak

327 milyon TL’yi veriye yatıracak

18.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanlığı her yıl farklı sektörlerdeki şirketlere yatırım teşviği veriyor. Bu teşvikler enerji, telekom, madencilik, hizmet, gıda, turizm, tarım, tekstil, imalat gibi sektörleri kapsıyor. Bu yıl da yatırım teşvikleri açıklandı.

327 milyon TL’yi  veriye yatıracak

Bu teşviklerden geçmişte de en fazla yararlanan kurumlardan biri Turkcell. Telekom ve iletişim alanında önemli ilklere imza atan Turkcell, bu yıl da veri merkezleri alanında yatırıma yönlendirmek üzere 327 milyon TL’lik yatırım aldı.

Kocaeli Gebze’de bir veri merkezini geçen yıl faaliyete alan firmanın, teşvik belgesindeki bilgilere göre İzmir ve Ankara’da birden fazla farklı veri merkezi yatırım planı olduğu görülüyor. Turkcell, Haziran 2016’da Gebze’de Türkiye’nin en büyük veri merkezini hizmete açmıştı. Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de kalmasını sağlayacak veri merkezi toplam 33 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyor. Hizmete giren veri merkeziyle dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasının sağlanması planlanıyor. Ankara ve İzmir’deki yeni veri merkezleri yatırımıyla Turkcell’in bu hedefini daha da güçlendirmesi bekleniyor.

İki yeni merkez yolda

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell olarak Türkiye’nin bilgilerinin yine Türkiye’de kalması gerektiğine inandıklarını söyledi. Terzioğlu, “Bugün Türkiye’de tükettiğimiz verinin yüzde 96’sı yurtdışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda en büyük sorunlarımızdan biri veri açığı olarak görülüyor. Türkiye olarak bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu anlayışla yaptığımız yatırımlar sonucu 2016 yılında Gebze Veri Merkezi’ni hayata geçirdik. Türkiye’nin en büyük veri merkezi olan Gebze Veri Merkezi ile Turkcell olarak veri depolama kapasitemizi yüzde 150 büyüttük. Bu alandaki yatırımlarımıza büyük bir hızla devam ediyoruz. 2017-18 yıllarında İzmir ve Ankara’da iki veri merkezi daha açmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla birlikte toplam 107 bin metrekarelik bir alana ulaşacağız” bilgisini verdi.