Ekonomi 4 bin 600 yerli startup’a 431 milyon dolar yatırım

4 bin 600 yerli startup’a 431 milyon dolar yatırım

04.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

4 bin 600 yerli startup’a 431 milyon dolar yatırım

Ülkemizde sayıları 5 bine yaklaşan startup’ların aldığı toplam yatırım tutarı 431 milyon doları buldu. Startup girişime yeni başlamış şirketler için kullanılıyor. Teknoloji girişimlerini ifade ediyor. Startup’ın yeni bir girişim olmasının ötesinde bir alanda yenilikçi bir fark yaratması ve çok hızlı büyümesi gerekiyor. Startup’ları tohumdan filize geçiren ise melek yatırımcılar ya da fonlar.

Haberin Devamı

Türkiye’de startup yatırımlarını takip eden Startup Watch’un kurucusu Serkan Ünsal, ülkemizde bugüne kadar 6 binin üzerinde startup kurulduğunu belirterek, “Bunlardan kapananları çıkarırsak 4 bin 600’ün üzerinde startup’ımız var. 2010-2018 tarihları arasında bu startuplar erken dönemde 431 milyon dolar yatırım aldı. Bu rakama hisse değiş tokuşları, private equity (özel sermaya) yatırımları dahil değil. Bu rakama Yemeksepeti de dahil değil” dedi.

Türklerin en çok sağlık, Saas (hizmet olarak yazılım), e-ticaret, fintech ve enerji alanlarında startup kurduğunu da aktaran Ünsal, “Özellikle yapay zeka ve otonom araç konusunda ise çok az startup’ımız var. Dünya şu anda bu alanlara yatırım yapıyor fakat biz bu konuları biraz geriden takip ediyoruz. Ama girişimcilerimiz blockchain ve yapay zeka konularına ağırlık vermeye başladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

4 bin 600 yerli startup’a 431 milyon dolar yatırım

Fonlama sorunu var

Serkan Ünsal, genel olarak bu yıl startup yatırımlarının azaldığına da işaret ederek, “Bunun ana nedeni ise en aktif fonların şu anda yeni fonlarını kurma aşamasında olması. Yani geçen yılın en aktif yatırımcılarından ACT, DCP ve 212 bu yılı yeni fonlarını kurmakla geçiriyor. O nedenle yatırımlar ciddi anlamda düştü. Geçen yıl startup’lara Türkiye’de 111 milyon dolar yatırım yapılmıştı. En yoğun yatırımlar kasım, aralık aylarında oluyor. Bu yılın ilk altı ayında bu rakam 23.5 milyon dolar oldu. Düşüşün nedeni aktif fonların yeni fonlar kurma aşamasında olması ve yatırımcı sayısının azalması” açıklamasını yaptı.

Ünsal, startup’ların fonlama sorunuyla ilgili de şunları söyledi: “Aslında bu konu tavuk yumurta ikilemi gibi. Yatırımcılar büyüyen, büyük düşünen girişim arıyor, girişimciler de büyümek için yatırım arıyor. ‘Büyümek için değil büyürken yatırım alın’ diye bire söz var, girişimcilerin bunu akıllarından çıkarmaması gerekiyor. Büyümeyi sağlarsa yatırımcı geliyor. Daha büyük pazarları hedeflemesi gerekiyor.”

Bildiğiniz sektöre girin...

Serkan Ünsal, startup kuracaklara da şu önerilerde bulunuyor: “Mutlaka bildikleri bir sektörde girişimci olsunlar. Kısıtlı zaman ve kısıtlı sermayeniz varsa bir sektörü öğrenene kadar batıyorsunuz. O yüzden en güvenli yol bildiğiniz sektördeki bir problemi çözmek. Satışta da avantajınız oluyor.”

Haberin Devamı

Rakamlarla Startup’lar

- Bugüne kadar 6 bin tane kuruldu
- Bunların 4 bin 600’ü aktif durumda
- Erken dönemde 431 milyon dolar yatırım aldılar
- Geçen yıl 111 milyon dolar yatırım yapıldı
- 2018 yılı altı ayında ise 23.5 milyon $ yatırım var