Gündem 4 bin hâkim geliyor

4 bin hâkim geliyor

03.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni yargı paketi TBMM Genel Kurul’unda dün kabul edilerek yasalaştı. Pakete eklenen son dakika önergesiyle 4 bin hâkim alınması benimsendi.

4 bin hâkim geliyor



Kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen makul şüphe düzenlemesini, Ergenekon gibi davalara yeni dairelerin bakmasını ve özel yetkili mahkemelere dönüşü içeren yeni yargı paketi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada son dakika önergesiyle Adalet Bakanlığı’na 4 bin hakim alınması benimsendi.
TBMM’den geçen yasada yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

Paralele önlem

Yargıtay’a 129, Danıştay’a 39 yeni üye kadrosu verildi. Yeni HSYK bu üyeleri 15 gün içinde seçecek. Böylece HSYK seçimlerinde cemaate yakın hâkim-savcıların hem yüksek yargı hem de yerel mahkemelerde sayıca oldukça etkili oldukları gerçeğini göz önüne alan hükümet, gelecek yıllarda yapılacak seçimlerde aynı sıkıntıları yaşamamak için, “sayı artırma” yoluyla cemaat etkisini kırmayı sağlayacak.

Yargıtay ve Danıştay’a seçilecek üyelerin hakim ve savcılıkta geçireceği süre ise 17 yıla çekildi. Böylece Ak Parti iktidarı, Yargıtay ve Danıştay’da etkili olmak için kendisine yakın gördüğü daha genç isimleri atama yolunu açmış olacak..

Yargıtay ve Danıştay’daki dairelerin baktığı görevler ile bu dairelerdeki üyeler yeniden belirlenecek. Muhalefet milletvekilleri 17-25 Aralık ve Ergenekon gibi bir çok önemli davanın cemaatin hakim olduğu dairelerde değil, iktidarın istediği dairelerde bakma yolu açıldığını savundu.

Haberin Devamı

ÖYM’ler yeniden

Paketle 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından kaldırdığı özel yetkili mahkemeler (ÖYM) “ihtisaslaşma’” adı altında yeniden getirilecek. HSYK, ağır ceza mahkemelerinin bakacağı davaları iş yoğunluğu ve niteliğini dikkate alarak belirleyebilecek.

Yasayla ‘iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması’,’teknik araçlarla izleme’ ve ‘gizli soruşturmacı görevlendirilmesi’ tedbirlerinin kapsamı genişletilecek.

Avukatların soruşturma dosyasına bakmasına kısıtlama getirilebilecek. Dosyaların kapsamı katalog suçlarıyla sınırlı olacak.
Makul şüphe ve arama

“Somut delillere dayalı kuvvetli şüphe” yerine ‘makul şüphe’ ile, şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu ve işyerinde arama yapılabilecek.

‘Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koymanın kapsamı da genişletilecek. Bu kapsamda anayasal düzene ve devlete karşı işlenen suçlarda mal varlığına el koyma kararı verilebilecek. Böylece terör örgütü bağı olmayan, ancak “darbeye teşebbüs” ile suçlanan birçok kesim için mal varlığına el konulması gündeme gelebilecek. Gezi gibi yaygın sokak eylemlerine destek verenlerin mal varlıklarına el konulabilecek.

Haberin Devamı

Adli yıl açılışı kaldırılacak

Adli yıl açılış töreni kaldırılacak. Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için gerekli süre 5 yıldan 3 yıla indirilecek. Hakim ve savcıların maaşları attırılacak. Bu kapsamda hakim ve savcılara 1155 lira ek tazminat ödenecek.

Hâkim ve savcılara disiplin affı getirilecek.