Gündem 4 maden firması gizlilik sözleşmesi yapmış

4 maden firması gizlilik sözleşmesi yapmış

12.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekim ayında yapılan inşaat denetimlerinde yüzde 80 oranında durdurma kararı verdiklerini söyleyerek, “Bu kadar olaylar olmasına rağmen ekim ayındaki denetimlerde bu yüzde 80’leri aşan uygunsuzluk, bir duyarsızlık tablosunun açık ve net göstergesidir” dedi.

4 maden firması gizlilik sözleşmesi yapmış


Çelik çok tartışılan taşeron sistemine ilişkin de, “Taşeron sistemi 1936 yılından beri var olan bir hizmet alımı sistemi, bu devam edecek. Bu, dünyanın her yerinde var. Fakat burada emeğin istismarı ile ilgili alanların ortadan kalkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çelik 2014 yılında 128 madeni durdurduklarını söyledi. Çelik, bakanlığının 2015 bütçesi görüşmelerinde, yaptığı sunumun ardından muhalefet vekillerinin maden faciaları ve iş güvenliği ile ilgili sorularını yanıtladı. Çelik’in sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

SOMA’DA ÜRETİM ZORLAMASI VARDI: Soma’da üretim zorlaması vardı. 2017’de üretilecek olan kömür 2014’te üretilmiş. Ben bakan olarak şöyle denilecek böyle denilecek diye bunu söylememem mi gerekiyor? Üretim zorlamasıdır bu; yanlış bir şeydir. Plan neyse ona uymak durumundasınız. Aksi taktirde aşırı üretim sizi risklere atıyor. Fazla üretimin olduğunu saklayamazsınız, bunu herkes biliyor. Hükümet olarak sorumluluk varsa tabi ki alırız.

DENETİMLERLE OLAYIN İLLİYET BAĞI BULUNAMADI: Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine bakanlığımız kamu görevlileri olan 12 iş müfettişi ve bir genel müdür hakkında ön inceleme yapmış ve bizden izin talebinde bulunmuştu. Denetimlerle, maden kazaları arasında uygun illiyet bağı bulunmadı.

Haberin Devamı

YİYOR İÇİYORSA AHLAKSIZLIKTIR: Yeni yapılacak düzenlemede müfettişlerle ilgili de bazı düzenlemeler getiriliyor. “Denetmenler, yiyor içiliyor ama denetim yapmıyorlar” deniyor. Yiyorsa, içiyorsa bu büyük bir ahlaksızlıktır diyorum.

İŞ KAZALARINDA 27. SIRADAYIZ: Denetim gücümüz artırıldı. İnşaatlar ve madenler yılda 2 kez proje bazlı denetime tabi tutuluyor. Bunun dışında da şikayetler var. 2002-2012 arasında 54 ülke iş kazaları ile ilgili istatistik vermiş. Biz 27. sıradayız. 2012’de Türkiye, AB ortalamasına yakınken, maalesef bu son olaylarla bu tabloyu kararttı.

GİZLİ İŞBİRLİĞİ: Ermenek’teki 4 firma arasında bir gizli sözleşme olduğu tespit edildi. Son derece çirkin bir yaklaşım. ALO 170’ten biz bunları takip ediyoruz. Bize gelen her şikayet hemen karşılığını buluyor fakat o bölgedeki işçilerden iş güvenliği ile ilgili şikayet yok. Bunun nedeninin oradaki 4 şirketin gizli işbirliği olduğunu gördük.