Ekonomi 4 milyon yabancı ‘komşu’ gelebilir

4 milyon yabancı ‘komşu’ gelebilir

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yılı turist sayısında 10 milyon kişilik, turizm gelirlerinde 9.4 milyar dolarlık kayıpla kapatan Türkiye, turizmde atacağı yeni adımlarla hızlı toparlanma peşinde

4 milyon yabancı  ‘komşu’ gelebilir

Dün, turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sektörü canlandırmak için önemli bir atılım planını devreye aldıklarını duyurdu. Yurtdışında yaşayan Türklere “fahri turizm elçileri” olarak seslenen Erdoğan, memleket ziyareti sırasında izinlerinin bir haftasını da Türkiye turizmine ayırmaları yönünde çağrı yaptı. Erdoğan, “Komşunu Al Gel Kampanyası”yla da yurtdışında yaşayan Türklerin komşularını, arkadaşlarını Türkiye’ye davet etti.

Haberin Devamı

4 milyon yabancı  ‘komşu’ gelebilir

‘Bir hayal değil’

Bu çağrı turizm sektöründe oldukça olumlu yankı buldu. Erdoğan’ı dinleyen turizm sektörü temsilcileri, bu kapsamda Türkiye’ye 4 milyon ‘komşu’nun gelebileceği hesabını yapıyor. Turizmin zor bir dönemden geçtiğini belirten sektör temsilcileri, atılacak adımların önemli dönüşleri olacağını kaydetti. Yurtdışında yaşayan ve sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen Türk vatandaşları Avrupa’da ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde yaşıyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yurtdışında yaşayan Türklerle birlikte 3-4 milyon ‘komşu’nun gelebileceğini düşündüklerini belirterek, bu rakamların gerçekçi olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bu buluşma hepimize moral verdi. Cumhurbaşkanı yapılması gerekenlerin çok önemli bir hassas noktasını yakaladı. Hemşehrilerimizin, gurbetçilerimizin dostlarıyla, komşularıyla buralara gelmesi ciddi bir önem oluşturur” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise, projenin üstünde çalışarak daha ‘vurucu’ hale getirmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bayındır, “TÜROB bu konuda her türlü uygulamaya destek olacaktır. Ancak aynı zamanda yine tanıtım, pazarlama çalışmaları ile imaj düzeltme çalışmalarının da öne çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Büyük potansiyel’

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, ‘komşu’ hamlesinin turizmi çeşitlendirmek için yapılan eylem planlarından olduğuna vurgu yaparak, bu sayede büyük bir trafik oluşabileceğini dile getirdi. Ersoy, “Zaten bizim öncelikli olarak özümüzü canlandırmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın öncelikli olarak Türkiye’yi tercih etmesi için çalışıyoruz. Türkler uzun yıllardır oralarda yaşıyor. İşleri, dostları, orada bir kökleri var artık. O yüzden büyük potansiyel” diye konuştu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrılarının Türk vatandaşları nezdinde önemli geri dönüşleri olduğunu kaydeden Ersoy, “Bu çağrıya da önemli bir talep geleceğini düşünüyorum. Turizm sektörü bu plandan ciddi geri dönüşler alacaktır. 2 milyonun üzerinde sadece komşu gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Acentalar umut dolu

Yurtdışından Türkiye’ye turist getiren seyahat acentaları da ‘komşu’ fikrini olumlu bir adım olarak değerlendiriyor. Özellikle Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinden turizmin iyi geçtiği yıllarda 1.5 milyona yakın turist getiren Diana Travel Antalya Bölge Müdürü Suat Somak, bunların içinde Türk vatandaşlarının da olduğunu söyledi. Somak, “Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Fransa gibi ülkelerden normal bir turizm yılında ciddi oranda turist ve Türk vatandaşı da geliyor. Hem Türk vatandaşları yeniden geliş trafiklerini artırır, hem de komşularını ikna ederlerse çok daha iyi turizm rakamları görebiliriz. Ayrıca bu çok uzun bir zaman da almaz” diye konuştu.