Ekonomi 4 sorun çözülsün rekorlar garanti

4 sorun çözülsün rekorlar garanti

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TİM Başkanı Büyükekşi, “2018 rekorlar yılı olacak. Bu yıl tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız. Ancak öncelikle 4 sorunumuzun acilen çözülmesini bekliyoruz” dedi.

4 sorun çözülsün rekorlar garanti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 60 ihracatçı birliği ve sektör konseyi başkanlarıyla birlikte ihracatın sorunlarını Ankara’daki toplantıyla masaya yatırdı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2018’de tüm zamanların ihracat rekorunu kırmak için çözülmesi gereken 4 temel sorunu, ekonomiden sorumlu bakanlara aktardı. Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.

Haberin Devamı

101 tanesi çözüldü

İhracatçıya destek için atılan adımları anlatan Büyükekşi, “Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’yi, hedefleri aşarak 157.1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Bu başarıda sorunlarımızı süratle çözen hükümetimizin katkısı oldukça büyük. İki yıl önce Başbakanlık başta olmak üzere tüm bakanlıklara ilettiğimiz 210 sorundan oluşan talep listesinin 101 tanesi kısmen ve tamamen çözüldü. İhracat desteklerinin üç katına çıkarılması, Eximbank’ın sermayesinin 3 kat artırılması, ihracatçı KOBİ’lerin KGF teminatı kapsamına alınması gibi adımlarla iki yıl içinde ihracatçıların her iki sorunundan birinin çözüme kavuştu. KDV sisteminin değiştirilmesi konusundaki çalışmalardan ötürü Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a ayrıca teşekkür ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Gümrük ücretleri

“2018’de tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız” diyen Büyükekşi, ihracatta yeni rekor için çözüm bekledikleri 4 maddeyi şöyle sıraladı:
1-Gümrüklerde fazla mesai ücreti sorunu çözüme kavuşmalı. Gümrüklerde farklı uygulamalara sürüyor. Adana’da beyanname başına ücret alınırken, Atatürk Havalimanı’nda saatlik ücret var. Bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz.
2-Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün daha yaygın ve etkili hale gelebilmesi için firmalara danışmanlık desteği sağlanmalı.
3-İhracata yönelik devlet destekleri, vergi hesaplamalarından istisna tutulmalı.
4-İstanbul uluslararası standartlarda fuar alanına sahip olmalı.

İhracatta Türk mucizesini yarattık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türk Eximbank’ın nakit net sermayesi için 45 milyar dolar hedefini 50 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, “Bütün amacımız sizlerle beraber bu yolculuğa devam etmek. Türkiye’nin büyümeyle ilgili hedeflerine ulaşabilmesi için değerlendiremediği alınteri, yeraltı ve yer üstü zenginlikleri ile insan kaynaklarını değerlendireceğiz. Milli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmanın en önemli yöntemi ihracat. İhracatta gelmiş olduğumuz nokta bir Türk mucizesidir” dedi. Türkiye’nin kendi teknoloji devlerini yaratma noktasına gittiğini belirten Zeybekci, “2017 yılının son çeyreği ile ilgili büyüme rakamları ilk üç çeyrekte yüzde 7.4. Bunun yarısı ihracat ve yatırımlardan kaynaklı. Son çeyrekle ilgili OECD ve G20’de birinci olacağız. Yüzde 6’nın üzerinde son çeyrek büyümesi ve % 7’nin üzerinde yıllık ortalama büyüme ile yine istediğimiz noktada olacağız” dedi.