Gündem 4 yıl içinde 447 bin kez!

4 yıl içinde 447 bin kez!

28.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dr. Jandarma Yüzbaşı Abdurrahman Yılmaz’ın yaptığı araştırmada dolandırıcıların akla hayale gelmeyen yöntemler kullandığına dikkat çekildi

4 yıl içinde 447 bin kez

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 3 ayda bir yayınlanan dergisinde, antropoloji alanında doktora eğitimi gören Bolu İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Dr. Jandarma Yüzbaşı Abdurrahman Yılmaz’ın Türkiye’deki dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili hazırladığı araştırma yayınlandı. Türkiye’deki dolandırıcılık yöntemlerini tek tek detaylı olarak ele alan ve bunları 15 başlık altında toplayan Yüzbaşı Yılmaz, bireylerin günlük yaşamı içerisinde sokakta, işyerinde, dinlenirken, çalışırken, alışveriş yaparken çeşitli yer zamanlarda bazen bir kişi bazen de bir şebeke tarafından, bazen de yasal görünümlü kurumsal yapılar ile kuşatıldığını yazdı.

‘Haksız çıkar’
Araştırmaya göre Türkiye’de 4 yıl içinde 447 bin 656 dolandırıcılık olayı meydana geldi, bu suçun en fazla kamudan haksız çıkar sağlama yoluyla işlendiği belirtildi.

Araştırmada dolandırıcıların, internet, telefon, e-mail, gibi sanal ortamların yanı sıra yüz yüze görüşerek, çeşitli senaryo ve yöntemlerde akla hayale gelmeyen sayısız yöntemler kullandığı ifade edildi.

Haberin Devamı

15 başlıkta toplandı
Dr. Jandarma Yüzbaşı Abdurrahman Yılmaz’ın yaptığı araştırmaya, göre Türkiye’de yapılan dolandırıcılıklar ve oranları şu 15 başlıkta toplandı:
- Kamudan haksız menfaat (yüzde 18.5)
- Sosyal mühendislik/senaryo (yüzde 16.5)
- Kapıdan satış (yüzde 12)
- Sözde fırsat yatırımı (yüzde 9)
- SGK’nın dolandırılması (yüzde 8.5)
- Evlendirme veya evlenme yoluyla dolandırıcılık (yüzde 6.5)
- Satış işlemlerinde dolandırıcılık (yüzde 6)
- Çek ve senet değerli kağıtla dolandırıcılık (yüzde 5)
- Ön ödeme ile dolandırıcılık (yüzde 3.5)
- Büyü, muska (yüzde 2.5)
- Kendisine ait olmayan yeri/malı satma/kiralama (yüzde 2.5)
- Kimlik ve kredi kartı dolandırıcılığı (yüzde 2);
- Sigorta (yüzde 1.5)
- Para toplama (yüzde 1.5)
- Diğer yöntemler (yüzde 4.5)