Gündem 40 yıl sonra ders zili çaldı

40 yıl sonra ders zili çaldı

28.09.2015 - 18:39 | Son Güncellenme:

- Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, öğrenci bulunmaması nedeniyle 1975 yılında kapatılan Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesinde, 40 yıl sonra yeniden ders zili çaldı.

40 yıl sonra ders zili çaldı

Tepeköy'de 1953 yılında inşa edilen Özel Gökçeada Ortaokulu ve Lisesi, o dönemde 180 öğrenciyle eğitim öğretime başladı. 1964 yılında Rumca yasaklanınca okuldaki öğrenci sayısı giderek azaldı ve 1975 yılında okul kapandı. Restore edilen Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi, geçen yıl bazı eksiklikler nedeniyle son anda eğitim öğretime açılamamıştı. Binadaki eksikliklerin giderilmesinin ardından okul törenle açıldı.

Haberin Devamı

Lise binasında düzenlenen törene CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Okul Müdürü İoakim Makis Kamburopulos, Gökçeada Cemevi Başkanı Hayrettin Altuncevahir, köy halkı ve davetliler katıldı.

Okul Müdürü Kamburopulos, törende yaptığı konuşmada, 40 yıl aradan sonra ortaokul ve lisenin restorasyon ve hazırlık çalışmasının ardından okulun açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Bugün bizim için bayramdır" diyen Kamburopulos, "Bu bayram havasında geçmişi unutmamak fakat özellikle geleceği düşünmek ve hatırlamak gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de yeni bir eğitim öğretim yılının daha başladığını belirterek şunları kaydetti:

"Türk soydaşlarımız orada bu haktan faydalanamamış olduğunda bizim canımız nasıl yanarsa burada da aynı şekilde Rum vatandaşımızın canı yanar. Bir Rum vatandaşımızın bir Türk vatandaşımızdan, Türkiye kökenli bir vatandaşımızdan hiçbir farkı yoktur. Onun için teşekkürü hak edecek teşekkürü gerektirecek bir şey yaptığımızı düşünmüyorum. Üzerimize düşen bir sorumluluğu yerine getirmiş olduğumuzu söylemek istiyorum."

Okulun eski öğrencilerinden Yorgo Zarbozan da okulu tekrar açıldığı için çok mutlu olduğunu belirterek "Bu bizim en büyük mutluluğumuz. Tabii talebe az olacak ama problem değil. Az olur öz olur. Ben okurken ilkokullarımız 6 sınıftı. 6. sınıfı burada okudum burada bitirdim 1955 senesinde" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek eğitime başlandı.