Ekonomi Belgesel olacak! 5 Nisan 03.00’te başlıyor

Belgesel olacak! 5 Nisan 03.00’te başlıyor

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul Havalimanı’na ‘büyük göç’ gün sayıyor. Taşınma 5 Nisan’da saat 03.00’te başlayacak ve 45 saat sürecek. 7 Nisan saat 00.00’dan itibaren tüm uçuşlara açık hale gelecek olan İstanbul Havalimanı, dünyanın en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak.

Belgesel olacak 5 Nisan 03.00’te başlıyor

Türkiye’nin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Türk Hava Yolları (THY), Türk havacılık tarihindeki büyük değişim için gün sayıyor. Bayrak taşıyıcı şirketin, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Havalimanı’na doğru büyük taşınması 5 Nisan Cuma gecesi saat 03.00’da başlayacak. Taşınma operasyonu toplamda 45 saat sürecek ve 6 Nisan Cumartesi gecesi saat 23.59’da tamamlanacak. “Büyük göç”ün planlanan şekilde başarıyla gerçekleşmesi için 6 Nisan gecesi saat 02.00 ile 14.00 arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapatılacak.

Haberin Devamı

THY, 45 saat boyunca tam 33 futbol sahasını kaplayacak büyüklükte ekipman taşıyacak.

Yerli yabancı hepsi...

29 Ekim 2018’deki ilk etap açılışı sonrası bayrak taşıyıcının tarifeli ek seferler gerçekleştirdiği İstanbul Havalimanı “ISL” kodu ile temsil ediliyordu. Büyük taşınma sonrası IATA kodları değişimi gerçekleşecek ve 6 Nisan günü 03.00 itibarıyla Atatürk Havalimanı’nın “IST” kodu İstanbul Havalimanı’na verilecek. Kargo ve VIP yolcu uçuşlarının gerçekleşeceği Atatürk Havalimanı ise “ISL” kodunu alacak.

Atatürk Havalimanı ticari yolcu taşımacılığına 7 Nisan saat 00:00’dan itibaren kapanacak. İstanbul Havalimanı ise 5 Nisan saat 03:00 ile 6 Nisan saat 14:00 arasında 35 saat süresince tüm yolculu seferlere kapalı olacak.

Haberin Devamı

Saat 14:00 ile saat 19.00 arasında ise İstanbul Havalimanı 5 saat süresince THY yolculu seferlerine açık olacak.

Saat 19:00 ile 00:00 arasında sadece üssü havalimanı olan THY, Onur Havayolları, Atlasglobal’in tüm yolculu seferlerine açık olacak.

İstanbul Havalimanı 7 Nisan saat 00:00 itibarıyla tüm uçuşlara açık hale gelecek. Yerli ve yabancı tüm havayolu şirketleri burayı kullanacak.

Belgesel olacak 5 Nisan 03.00’te başlıyor

66 ülkeye ulaşım

İlk fazı 29 Ekim’de hizmete açılan ve bugüne dek 372 bin 118 kişinin kullandığı İstanbul Havalimanı, 3 saatlik uçuşla 41 ülkeye, 5 saatlik uçuşla 66 ülkeye ulaşım imkanı sağlayacak.

İstanbul Havalimanı, toplam 76.5 milyon metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. İlk etabı yıllık 90 milyon yolcuya hizmet edecek olan havalimanı, tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.

10.2 milyar euro yatırım

İstanbul Havalimanı’nın hizmete giren terminalinde, 100 bin metrekarelik ticari alan, 40 bin araçlık otopark, çocuk oyun alanları, sergi salonları, konferans odaları, 451 odalı otel, ibadethaneler, sağlık merkezi gibi sosyal alanlar bulunuyor. Ayrıca, dünyanın en büyük CIP salonlarından biri de bu havalimanında inşa edildi.

Toplam 10 milyar 247 milyon euro yatırım maliyetiyle Cumhuriyet tarihinin bir defada yapılan en büyük altyapı yatırım projesi olma özelliğini taşıyan havalimanı, yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirildi. İşletmeyi üstlenen İGA, 25 yılda devlete 22 milyar 152 milyon euro kira ödeyecek.

Haberin Devamı

Şehrin kalbinden milyonları uçurdu

İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecinin sona ermesiyle ticari seferlere kapatılması planlanan Atatürk Havalimanı, bugüne kadar milyonlar yolcu ile uçuşa ev sahipliği yaptı.

Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu Atatürk Havalimanı, yıllardır iç hat ve dış hat seferleri ile uluslararası charter uçuşları için kullanıldı.

İstanbul şehir merkezine 24 kilometre uzaklıktaki havalimanı, askeri amaçlarla 1912’de Yeşilköy’de hizmete girdi. 1933’te ‘Yeşilköy Hava Meydanı’ adıyla sivil uçuşlara, 1953’te uluslararası uçuşlara açıldı.

Artan yolcu sayısına bağlı olarak zaman içerisinde pist sayısı artırıldı, terminal binaları yenilendi, alanı genişledi.

1985’te ‘Atatürk’ oldu

Yeşilköy Havalimanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985’ten itibaren “Atatürk Havalimanı” adını aldı.

Haberin Devamı

1998’de yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 7 bin 76 araçlık otoparkı ve ilave tesis yapımı için harekete geçildi. Bu yatırım 2000 yılının başında hizmete girdi. TAV Havalimanları, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali İşletmesini 2005’te aldı. Bunu yeni yatırımlar ve genişlemeler izledi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Atatürk Havalimanı’ndan hizmet alan yolcu sayısı 2007’de 23 milyon 196 bin 229 iken 2018’de bu sayı 67 milyon 981 bin 446’ya çıktı.

Pek çok ödül aldı

Atatürk Havalimanı, 2016’da “Avrupa’da En Fazla Yeni Uzun Menzilli Güzergaha Sahip Havalimanı Ödülü”, 2015’te “Avrupa’da Hizmet Kalitesini En Fazla Geliştiren Havalimanı Ödülü”, 2014’te “Avrupa’nın En Yoğun Dördüncü Havalimanı”, 2014’te “50 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları kategorisinde “Dünyanın En İyi 10. Havalimanı Ödülü”ne layık görüldü.

Havalimanı, aynı yıl yine 25 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları kategorisinde “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havalimanı” ile 2010’da “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı Ödülü”ne hak kazandı.

Haberin Devamı

Belgesel olacak 5 Nisan 03.00’te başlıyor

Yeni başarıların ilk adımını atacağız

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, dünya sivil havacılığının en büyük sahnesi olan İstanbul Havalimanı’nda yeni ve tarihi başarıların ilk adımını atacaklarını bildirdi. Turkish Ground Services (TGS) yer hizmetleri şirketinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Radisson Blu Conference & Airport Hotel’de düzenlenen, “Güçlü Takım, Büyük Hedefler” başlıklı toplantıda, İstanbul Havalimanı’na taşınma süreciyle ilgili bilgiler paylaşıldı.

Toplantıya Aycı’nın yanı sıra TGS Genel Müdürü Nurzat Erkal, THY Genel Müdür (İnsan Kaynakları) Yardımcısı Abdülkerim Çay, İGA Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan’ın yanı sıra, operasyonda görev yapan tüm TGS yöneticileri katıldı.

Aynı zamanda TGS’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan İlker Aycı, “Büyük göçte TGS’ye çok büyük görev ve sorumluluk düşmekte. Sizlere inancım 9 yıldır olduğu gibi bundan sonrası için de tam. Bu büyük sorumlulukta omuz omuza, etle tırnak olup sahada sizlerle beraber ter dökmeye hazırım. Yeter ki bize gözlerini diken tüm dünyaya karşı birlik olalım, güçlü olalım ve asla yılmayalım” dedi.

Motivasyon tamam

TGS Genel Müdürü Nurzat Erkal geçen yıl 105 milyon yolcuya hizmet verdiklerini belirtirken, “Operasyonların en iyi şekilde devam etmesi için ciddi bir motivasyona sahibiz” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan da, “Taşınmaya çok az bir süre kaldığı şu günlerde tüm dünyanın gözü üzerimizde. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın da sık sık kullandığı Hacı Bektaşi Veli’nin sözündeki gibi ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım.’ TGS ailesinin bugüne kadarki başarıları bize, bir ve beraber olursak başaramayacağımız hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Belgeseli çekilecek

‘Büyük göç’ün belgeselinin de çekileceği belirtiliyor.

İlker Aycı, daha önce yaptığı bir açıklamada, “Havacılık tarihinin en büyük taşınmalarından biri olacak. Biz bu taşınmayı belgesel yapacağız. Uzman bir ekiple de çalışıyoruz” demişti.

Metro bağlantısı bir yıl sonra

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı’nın metro bağlantısının bir yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Turhan, gelecek yıl mart ayında Gayrettepe’yi, haziran ayında da Halkalı’dan yeni havalimanına metro sistemlerini diğer ulaşım hizmetleriyle entegre bir şekilde hizmete almayı hedeflediklerini bildirdi. Turhan, “Gerek taksiyle, gerek toplu taşımayla, gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şehrin 18 farklı yerinden hareket edecek 150 özel bagajlı otobüsü havalimanına yolcu taşıma hizmeti verecek” dedi.

Turhan, İstanbul Havalimanı’nın 1.4 milyon metrekarelik kapalı alanı olacağını, terminalin akıllı elektronik sistemlerle donatıldığını söyledi.

Bagaja yüksek güvenlik

Havalimanının uluslararası aktarma yapacak yolculara da hizmet vereceğinden bagaj güvenliğinin önemine işaret eden Cahit Turhan, “Yolcu hangi ülkeden geliyor, hangi uçaktan iniyor, nereye gidiyor, bagajı alınıyor bilgileri elektronik çiple yükleniyor ve bineceği uçağın saatinde ambardan alınıp uçağa konuyor. Bagajların fiziki güvenliği açısından da bantların üzerinde değil, özel korumalı sepet içinde hediye gibi uçağa kadar götürülüyor” ifadelerini kullandı.

Turhan yeni havalimanında 225 bin kişinin çalışacağını ve an itibarıyla 140 bin kişinin görev yaptığını bildirdi.

Teknofest, Yeşilköy’e

Atatürk Havalimanı’nda mevcut kargo ambarları, depolar, hangarlar ve teknik bakım yapan şirketler bulunduğunu ifade eden Turhan, şöyle devam etti:

“Bunlar bir müddet daha yeni havalimanındaki yerlerini tesis edene kadar hizmet verecek. Yolcu taşıma işlemi tamamen yeni havalimanında olacak. Alanın önemli bir kısmını millet bahçesi yapacağız, bir kısmını da havacılıkla ilgili fuar hizmetinde kullanacağız. Havacılık ülkemiz için gelecekte stratejik sektörlerden biri. Teknofest’i de bu sene Atatürk Havalimanı’nda yapacağız. Ayrıca orayı ulaştırma ve havacılık alanında eğitim merkezi olarak kullanmayı düşünüyoruz.”