Gündem 492 yıllık köprü kurtarılacak

492 yıllık köprü kurtarılacak

12.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kadıköy’de bakımsızlık nedeniyle adeta ayakta durmakta güçlük çeken tarihi köprünün durumuna kayıtsız kalınmadı. Köprü, belediye tarafından restorasyona alınacak

492 yıllık köprü kurtarılacak

İstanbul’un Kadıköy ilçesinin en eski tarihi yapılarından biri olan ve yıllardır kaderine terk edilmiş halde ayakta duran 492 yıllık Bostancıbaşı Köprüsü (Bostancı Köprüsü), Kadıköy Belediyesi tarafından restorasyona alınacak.

Haberin Devamı

Halk arasında ‘Çamaşırcı Deresi’ olarak bilinen Bostancı Deresi üzerinde bulunan tarihi eser, son olarak 1987’de onarılmış ancak çevredeki dükkanlara yer kazandırmak amacıyla köprünün her iki yan gözü doldurulmuş ve zemin yükseltilmişti. Bu çalışmalar nedeniyle tarihi eserin orjinali büyük zarar görürken, yıllar içerisinde ortaya çıkan manzara ve tahribat ise duyarlı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Girişimler başladı

Bakımsızlık ve ihmal nedeniyle adeta ayakta durmakta güçlük çeken tarihi köprünün durumuna kayıtsız kalmayan Kadıköy Belediyesi ise tarihi mirasın kurtarılması için gerekli girişimlere başladı. Yetkilileri, restorasyon çalışmaları için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden gelecek onayı beklediklerini belirterek şu bilgileri verdiler:

Haberin Devamı

“Bostancı ile Maltepe sınırındaki tarihi köprünün bakım ve onarım yetkisi Karayolları’nda bulunuyor. Tarihi eserin kurtarılması için Karayolları nezninde gerekli girişimlerde bulunduk. Şayet olumlu yanıt gelirse, restorasyon projemiz 5 No’lu Koruma Kurulu’nun önüne gidecek. Koruma Kurulu’ndan da olumlu cevap çıkması durumunda restorasyon çalışmalarına başlanacak. Kadıköy sınırlarındaki en eski eserlerden biri olan Bostancıbaşı Köprüsü tamamen belediyenin bütçesinden aslına uygun olarak, büyük bir titizlikle restore edilecek. Belediye olarak bu eserin ayakata kalarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz.”

Taşkın ve fırtınada yıkılmıştı

Bostancı Deresi üzerinde 1523-1524 tarihinde inşa edilen Bostancıbaşı Köprüsü’nün bir bölümü 1709’daki su taşkını ve fırtınada yıkılınca, o dönem Bostancı Ali Ağa tarafından yeniden yaptırıldı. Kesme taştan yapılan eserin orta bölümü diğerlerinden daha yüksek tutulurken 3 kemerli olarak inşa edildi. Tarihi köprü 37.5 metre uzunluğa, 6 metre genişliğe sahip bulunuyor. Köprünün her iki başında, 4 baba taşı bulunması gerekirken, bunlardan sadece 2’si yerinde duruyor.