Ekonomi 5-6 ülkede fabrika avında

5-6 ülkede fabrika avında

30.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İhracatta hedef büyüten Vestel, uzak pazarlardaki ‘yüksek vergi’ dezavantajını, avantaja çevirmek için 5-6 ülkede fabrika yatırımı planlıyor.

5-6 ülkede fabrika avında

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, uzak coğrafyalardaki ülkelerde yeni fabrika kurma planlarının olduğunu, 5-6 ülkede çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 2016’nın ilk yarısında yüzde 24’lük büyüme yakaladıklarını, ihracatın yüzde 25 arttığını, kalan aylarda da benzer rakamlı büyümelerin süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Vestel, iç pazarda yüzde 30’luk büyüme yakalamasına rağmen asıl hedef olarak dünyadaki tüm ülkelere ihracat yapmayı kafasına koydu. İhracatın yüzde 75’lik bölümünü Avrupa ülkelerine yaptıklarını, gelecek dönemde dünyanın geri kalanında da etkili olarak bu oranı dengelemeyi planladıklarını anlatan Erdoğan, hızla büyüyen Afrika pazarı için Dubai’de bir şirket açacaklarını anlattı.

G. Amerika, Hindistan...

Turan Erdoğan, Güney Amerika ve Asya ülkelerinde yüzde 30-40 aralıklarında uygulanan vergileri aşmak için yerinde üretim yapma planının olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Yüksek vergilerle karşılaştığımız ülkelere fabrikalar kurarak girmek istiyoruz. Kendimiz veya bir yerli ortakla nasıl bir üretim yapabiliriz, bu yönde araştırmalar devam ediyor. Güney Amerika’nın yanı sıra Hindistan, Endonezya, Filipinler ve Malezya gibi ülkelerle ilgileniyoruz. Şu anda bu tür 5-6 ülkede özel çalışma devam ediyor.”

Haberin Devamı

İran’da atak zamanı

İran’a ambargonun kalkması sonrası hızla büyümesi beklenen pazarda dağıtım ve satışa başladıklarını ifade eden Erdoğan, bu ülkede üretim yapmayı planladıklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, Avrupa pazarı için marka alımlarını da sürdeceklerini açıkladı. Erdoğan, “Türkiye, Avrupa’nın elektronik ve beyaz eşya üretim üssü olabilir. Bu sektörde çok kuvvetliyiz. Türkiye çok iyi bir üretim üssü. Ar-Ge bölümümüzde 1.200 mühendis var” dedi.