Gündem 5.9’luk korku

5.9’luk korku

20.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kütahya Simav’da dün akşam meydana gelen 5.9’luk deprem Batı bölgelerinde halkı sokağa döktü. İstanbul, Ankara ve İzmir’in de hissettiği depremde 3 kişi hayatını kaybetti

5.9’luk korku

Türkiye’nin batısı dün gece yaşanan depremle sarsıldı. Merkez üssü Kütahya’nın Simav ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Edirne, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Uşak, Eskişehir ve Afyonkarahisar’da da hissedildi. Yaklaşık 20 saniye süren sarsıntı sonucu paniğe kapılıp camdan atlayan 1 kişi ve kalp krizi geçiren 2 kişi yaşamını yitirdi, 45’e yakın kişi de yaralandı. Marmara ve Ege bölgesinde vatandaşlar evlerini terk edip sokağa çıkarken, telefon ve elektrik hatlarında kesinti yaşandı.
Depremin ardından Kızılay ve Akut ekipleri Simav’a gitti. Bu sırada Simav’da en büyüğü 4.6 şiddetinde olan çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği depremin büyüklüğü, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nun internet sitesindeki verilere göre 6 olarak ölçüldü.

Korku 3 can aldı
Deprem sonrası ilk belirlemelere göre, Simav ilçesinde paniğe kapılıp camdan atlayan bir kişi ve henüz ismi belirmenemeyen bir kişi kalp krizi geçirdi ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İlçede, Dumlupınar Üniversitesine (DPÜ) bağlı bir binanın yıkıldığı, ancak binada kimsenin bulunmadığı, bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştuğu öğrenildi. İlçe genelinde telefonların çalışmadığı, elektriklerin de kesildiği belirtildi. Bursa’nın İnegöl ilçesinde de depremin ardından kalp krizi geçiren Miyase Pehlivan (75), yaşamını yitirdi.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin tetikleyici yapıda olmadığını belirterek, “ Dikey bir depremdi ve Marmaray’la alakası yok” dedi.

Girit de sarsıldı
Kandilli Rasathanesi’nin internet sitesi yoğunluk nedeniyle çökerken, Akdeniz’deki Girit adasında da Simav depreminin yaşandığı saatlerde 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘20 saniye sürdü’
5.9’luk depremin ardından geceyi sokakta geçiren Kütahyalılar, Valilik binası önünde toplanarak yetkililerden bilgi almaya çalıştı. Depremin 20 saniye kadar sürdüğünü anlatan vatandaşlar, “10 dakika aralıkla şiddetli ve hafif artçı depremler meydana geldi” dediler. Kütahya vali yardımcıları da, diğer yetkililerle birlikte oluşturulan kriz merkezinde gelişmeleri takip etti.

‘Üzerinde durulması gereken bir deprem’
Uzmanların dün geceki depremin ardından görüşleri şöyle:
Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Eski binalarda hasar yapacak bir deprem. Artçısı olabilir. 5 şiddetine kadar çıkan artçılar olabilir. Hasar olan yapılara girmemek gerek. Çatlayan yapıları incelemeden girmemekte yarar var. İstanbulda zayıf şekilde hissettim. tam yeri Simav çevresinde görünüyor.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Bu depremin üzerinde durmamız gerekiyor. O bölgede Söğüt, Başkonak gibi noktalarla bağlantı kurulmalı ve durum tespiti yapılmalı. 5.5 büyüklüğünde artçı şok beklenebilir. Bölgede orta hasar, ağır hasara da dönüşebilir. Hasarlı yapılardan bir müddet uzak durulmalı. Bu büyüklükteki depremler ciddi hasar verebiliyor.

Prof. Dr. Naci Görür: Bu bölgede Simav fayı var. Bu fay aktif bir fay. Değişik zamanlarda çok sayıda deprem üretmiş. Gediz’de bu hat üzerinde. Orta büyüklükte bu depremin fazla can ve mal kaybına neden olmaması gerekir. Özellikle deprem bilincinin olduğu ülkelerde bu böyledir. Ancak ülkemizde Anadolu’da, kırsal alanda bu büyüklükteki deprem beklenmedik şekilde can ve mal kaybına neden olduğunu da biliyoruz, bir çok örnekte.

Siyanür paniği
Depremin ardından Kütahya’da gümüş üretiminde kullanılan siyanurlü suyun depolandığı barajın akıbeti de merak konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde barajda yer alan setlerden birinin çökmesi sonucu siyanürün çevreye yayılması riski meydana gelmişti. Siyanür riskinin olduğu bölgedeki Aliköy Belediye Başkanı Kemal Tunç deprem sonrasında yaptığı açıklamada “Gümüş Barajı’nın bulunduğu yer Simav’a 120 kilometre uzaklıkta. Şu an korkulacak bir durum yok” dedi.