Gündem 5 bin gencin hesabını versin

5 bin gencin hesabını versin

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TKP eski Genel Başkanı Aydemir Güler, Ağar’ın ifadelerini “Akıl almaz ikiyüzlülük” olarak nitelerken, eski TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı ise, “Ben de onun Ankara Emniyeti’ndeki işkence merkezinin mağdurlarındanım. Samimi bulmam mümkün değil” dedi...

5 bin gencin  hesabını versin

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na önceki gün bilgi veren eski Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, geçmişte sol görüşlü insanlarla ilgili ‘yanıldığını’ söyledi.

Türkiye Komünist Partisi mensuplarının ellerine bıçak dahi almamış fikir insanları olduğunu belirten Ağar, “Ben kimsenin siyasi görüşüne bakmadım. Benim zamanımda sol görüşlü arkadaşlar il emniyet müdürlüğü yapmıştır.

Türkiye Komünist Partisi üyelerini biz yıllarca gözümüzde çok büyütmüşüz. TKP üyeleri ellerine bıçak bile almamış, düzgün fikir insanlarıydı” dedi. Milliyet’e konuşan dönemin TKP’lileri ise Ağar’ın ifadelerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Akıl almaz ikiyüzlülük’

TKP eski Genel Başkanı Aydemir Güler, Mehmet Ağar’ın görevde olduğu süre içinde sol siyasi hareketle ilişkisinin son derece kötü olduğunu herkesin bildiğini belirterek şunları söyledi: “Eski TKP’lilere dair söylediklerinde akıl almaz bir ikiyüzlülük olduğunu düşünüyorum. Ağar’ın görevde olduğu süre içinde TKP Merkez Komite üyesi Mustafa Hayrullahoğlu işkence ile öldürülmüştür. Bunda Ağar’ın birinci dereceden icracı sorumluluğu vardır. Komünist Parti olarak gerek Rusya’da gerekse dünyanın diğer komünist partileriyle ilişkilerimiz var. Bunu hiç saklamadık. İşçilerin kardeşliğinin de bu partiler aracılığıyla kurulmasından daha doğal bir şey olamaz” diye konuştu.

‘Samimi bulmuyorum’

Eski TKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı da Ağar’ın o dönem sola karşı yoğun işkenceler uygulayan isimlerden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ağar, bu işkencelerin sorumlusudur. Bu ifadeleri bana göre bir tür günah çıkarma. TKP ve Sovyetler ile ilgili yakışıksız sözleri de var. Ciddi alınası bir şey değil. Kimsenin samimiyetini sorgulayamam. Derin vicdani bir sorumluluk duyuyor olabilir, duymuyor da olabilir. Ama kendi suçlarını açıkça dile getirseydi belki samimi diyebilirdim. Ben de onun Ankara Emniyet’indeki işkence merkezinin mağdurlarındanım. Tüm süreci bilen biri olarak bu açıklamayı samimi bulmam mümkün değil. Orada yapılan işkenceleri de anlatmalı.”

Haberin Devamı

‘Ülkenin en karanlık dönemiydi’

78 kuşağının Dev-Yol lideri, 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can ise, Ağar’ın ifadelerini trajikomik olarak nitelendirdi. Can, Ağar’ın dönemin önemli emniyet müdürlerinden olduğunu belirterek, “70’lerde yükselen sol hareket 80’lerde önce darbeyle ardından devlet politikalarıyla bastırılmaya çalışıldı. Ağar’ın emniyet müdürlüğü ve bakanlık dönemleri ülkenin en karanlık günlerine denk gelir. Ağar bugün sol harekete sempatik ifadelerde bulunacağına o dönem hayatını kaybeden 5 bin gencin hesabını versin. Ancak Ağar’dan bile olsa sol hareketle ilgili böyle bir ifade duymak ne kadar haklı bir mücadele yürüttüğümüzü gösterir” dedi.