Gündem 5 kiloluk İkra’ya 220 gramlık can

5 kiloluk İkra’ya 220 gramlık can

25.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Metabolik rahatsızlığa bağlı karaciğer yetmezliği teşhisi konulan İkra bebek, 5 aylıkken organ nakli oldu. Henüz 5 kilo olan İkra, babasının karaciğerinin 220 gramıyla hayata tutundu

5 kiloluk İkra’ya 220 gramlık can

Gaziantep’te yaşayan Mehmet ve Türkan Ağaç çifti, 2 yıllık çabanın ardından çok istedikleri bebeklerine kavuşacakları haberini aldı. Sevinçle ilk çocuklarına hazırlanan çiftin mutluluğu, anne Türkan Ağaç 4,5 aylık hamileyken gölgelendi. Yapılan ikili testte ‘Down sendromu’ riskinin yüksek olduğu Ağaç çiftine bildirildi. Bebeklerinin olmasını çok istediklerini söyleyen Ağaç çifti ise buna rağmen bebeği dünyaya getirmeye karar verdi. Hamileliğini sürdüren Türkan Ağaç, 30 Temmuz 2014’te bebeğini dünyaya getirdi. Minik İkra doğunca korkulanın olmadığı ve bebeğin sapasağlam olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

5 kiloluk İkra’ya 220 gramlık can

Ancak Ağaç ailesinin mutluluğu sadece 1 hafta sürdü. İkra bebek, daha bir haftalıkken gözlerinin içinde sararmalar meydana geldi. Doktora götürülen İkra bebeğe 2 gün sarılık tedavisi uygulandı. Evde anne sütü ve vitamin destekli beslenen İkra bebeğin gözlerinin içindeki sarılık bir türlü geçmedi ve iki aylıkken karnında şişmeler meydana geldi. Gaziantep’te teşhis konulamayan İkra bebeği ailesi Adana’daki bir hastaneye götürdü. Burada yapılan tetkiklerde İkra bebekte doğuştan gelen genetik metaboliğe bağlı sarılık olduğu tespit edildi. Doğduktan bir hafta sonra başlayan ve bir türlü geçmeyen metabolik karaciğer hastalığı 4 aylık İkra bebekte karaciğer yetmezliğine neden olmuştu. Doktorlar bu hastalığın tedavisinin olmadığını ve karaciğer yetmezliğine neden olduğunu belirterek tek çarenin nakil olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Kalbimi bile veririm’

İlk bebekleri olan İkra’nın yaşaması için her şeyi yapmak isteyen Ağaç çifti, nakil için İstanbul’a gelerek gönüllü donör oldu. Anne Türkan Ağaç’ın karaciğer değerleri olumsuz baba Mehmet Ağaç’ınki ise olumlu çıktı. Prof. Dr. Yalçın Polat yönetiminde geçtiğimiz hafta 85 kilo ağırlığındaki babanın karaciğerinden alınan 220 gram parça başarılı bir şekilde 5 kilo ağırlığındaki minik İkra’ya nakledildi. Baba Mehmet Ağaç, “Kızımın yaşaması için nakilden başka çare yoktu. İkra’nın yaşaması için gerekirse kalbimi de veririm” dedi.

Yazarlar