5 Madde de Hamilelik Döneminde Vajinal Duş

1 ) Vajinal duş nedir?

Bayanların cinsel ilişkiye girdikten sonra, vajinasının içini yıkanması işlemine “vajinal duş” ismi verilir. Bazı bayanlar, cinsel ilişkinin ardından hamile olmamak için de vajinal duş yaparlar. Ancak vajinal duş yapılmasının hamileliğe karşı koruma gibi bir etkisi bulunmaz. Vajina içerisine spermler, boşalma işleminden sonra yaklaşık 3 dakika geçse bile rahim ağzına yerleşmiş olur. Kısacası, boşalma işleminden sonra vajinanın içi temizlenmiş olsa dahi, spermler çoktan rahim ağzını geçip tüplere doğru ilerlemiş olur.

Haberin Devamı

Bu yöntem ile beraber korunmak isteyen kadınlar, yetersiz korunmalarının dışında sürekli karşılaşacakları enfeksiyon risklerini de doğurmuş olur.

2 ) Kadınların vajinal duş yapma sebepleri nelerdir?

Adet kanamaları bittikten sonra vajinanın içerisinde kalan kan artıklarını temizlemek amacı ile

Cinsel ilişkinin ardından hamile olmamak için veya cinsel yollar ile bulaşan hastalıkları önleyebilmek amacı ile ( bu arada ne hamilelikten ne de cinsel yollar ile bulaşan hastalıktan korunmanıza yardımcı olur)

Vajinal temizlik ile beraber, kendilerini daha temiz hissettikleri için

3 ) Hamilelik döneminde vajinal duş neden yapılmamalıdır?

Vajinanın iç örtüsü, bu bölgeyi koruma özelliğine sahip olan özel flora ve salgılar ile sarılıdır. Ancak vajinal duş yapıldığı zaman, bu doğal korunma mekanizmasının var olan etkisi otomatikman kalkar. Enfeksiyon etkenleri, korunmasız olan vajina iç dokusuna doğru ilerler ve beraberinde kötü kokulu akıntı vb. sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Vajinanın su dışında çeşitli ilaç veya kozmetik solüsyonlar ile (oksijenli su, sirkeli su, bitki suları vb) yıkanması da, aynı şekilde herhangi bir etki sağlayamaz ve zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Normal şartlar altında, enfeksiyona eğilim yaratması gibi tehlikeleri de içinde bulundurduğu için, vajinal duştan uzak durulması gerekir. hamilelik dönemi içerisinde yapılması da bir takım tehlikeleri içerisinde barındırır.

Bu tehlikelerin bir kısmı;

Bakteri ve diğer mikrobik ajanların, vajina içerisinden rahim içerisine doğru taşınmasına sebebiyet verir

Haberin Devamı

Vajinanın normal ph’sını değiştirip, enfeksiyona yatkın duruma getirebilir.

Bu tür enfeksiyonlar, hamilelik dönemi içerisinde erken doğum gibi risklerin meydana gelmesine sebep olabilir.

4 ) Vajina kendisini nasıl temizler?

Vajina, kendisini mukus olarak ifade edilen salgı ile kendi kendini doğal olarak temizleme fonksiyonuna sahip bir organdır. Bu sebepten dolayı, cinsel ilişkiye girilmesinin ardından, tuvaletten sonra ve duş alma sırasında vajinanızın içerisini yıkamamaya dikkat etmeniz son derece önemlidir. Vajinanın dış bölgesini temizlemek için ise, ılık su ve beyaz sabun kullanmanız yeterli olacaktır. Doktorunuz size önermediği sürece, hijyenik olması için sabun, sprey, pudra gibi maddelerin kullanılması, vajinal temizlik için gerekli görülmeyen ve herhangi bir yararı olmayan hatta zarar teşkil edebilecek ürünlerdir

5 ) Doktor ile görüşülmesi gerekilen durumlar

Aşağıdaki durumların meydana gelmesi halinde, derhal doktorunuz ile iletişime geçin;

Haberin Devamı

Vajinada ağrı ve yanma hissinin görülmesi halinde

Vajina da kaşıntı olması halinde,

İdrar yapma esnasında vajina da yanma hissi

Vajina dan kötü kokunun gelmesi halinde

“Normalde gelen akıntıdan daha değişik şekilde ve farklı renkte ( peynir kesiği veya kirece benzeyen parça şeklinde akıntı ) akıntı olması halinde.