Gündem 50 yıldır sahnelerdeydi

50 yıldır sahnelerdeydi

22.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Neredeyse bir aydır kanser tedavisi gören tiyatro sanatçısı Ayberk Atilla, dün hayata veda etti. Atilla için bugün 11.00’de Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde bir anma töreni düzenlenecek

50 yıldır sahnelerdeydi

Yaklaşık 50 yıldan bu yana tiyatro sahnelerinde seyirci karşısına çıksa da ‘Bir Demet Tiyatro’daki Kahveci Asım ve Pasifist Sulhi karakterlerini canlandırmasıyla büyük bir çoğunluk tarafından tanınan usta tiyatro oyuncusu Ayberk Atilla, dün bir süredir tedavi gördüğü kanser nedeniyle hayata veda etti.

Haberin Devamı

18 Eylül 1946 tarihinde İstanbul‘da doğan sanatçı Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü’ne girdi. 1975’te fakülteyi bitirdi ve tiyatro hayatına 1967’de Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda profesyonel olarak başladı. 1968 yılında Münir Özkul Tiyatrosu’na geçti. Sonrasında Devekuşu Kabare’de ‘Bu Şehr-i İstanbul’, ‘Astronot Niyazi’ ve ‘Generallerin 5 Çayı’nda rol aldı. Bunların dışında Üç Maymun Kabare Tiyatrosu, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul, Hakan Altıner, Gencay Gürün, Beşiktaş Kültür Merkezi gibi topluluklarda çalışan Ayberk Atilla onlarca tiyatro oyununda seyircinin karşısında oldu.

Usta çırak ilişkisi

Yılmaz Erdoğan‘ın yazdığı ‘Bir Demet Tiyatro’ dizisiyle BKM Oyuncuları’na katıldı. Yalova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ve KAKTÜS KABARE Tiyatrosu’nun kurucuları arasındaydı.

Haberin Devamı

Birçok dizinin yanı sıra 2015 tarihli ‘Yapışık Kardeşler’ sinema filminde Musa Emmi karakterine hayat verdi.

Son olarak ‘Seksenler’ ve ‘Kiralık Aşk’ dizilerinde rol alan sanatçı, Kulis Tiyatro dergisinin Aralık - Ocak sayısına verdiği röporajda şöyle konuşuyordu: “Biz hep usta çırak ilişkisiyle yetiştiğimizden onların yanında bacak bacak üstüne bile atamazdık, konuşamazdık. Onlar bir şey öğretmeye çalışmaz, sen ondan öğreneceksin. Yenilere baktığımda eski oyunculara usta demek yerine dinozor demeye başladılar.”

Geçen yıl 30 Kasım’da ‘Bir Demet Tiyatro’daki rol arkadaşı Erdal Tosun hayatını kaybetmişti. Atilla ve Tosun, skeçlerinde sarı tulumları içinde işçi hakları savunuculuğu yapan ve birbirleriyle didişen Spartaküs Vedat (Erdal Tosun) ve Pasifist Sulhi’ye (Ayberk Atilla) hayat veriyorlardı. Spartakist Vedat ve yoldaşı Pasifist Sulhi beki de o masanın başında tekrar buluştular...

Sanatçılardan veda

Elçin Sangu: “Ani vedalara hiçbir zaman alışamadım. Hep çok güzel gülerdi Ayberk abim. Huzur içinde kalsın.”

Rasim Öztekin: “Ayberk abim, yüzünden gülücük hiç eksik olmazdı. Her gülücük bize seni hatırlatacak.”

Zafer Algöz: “Adam gibi adamdı. Zarif, efendi, sevgi ve saygı dolu.”

Haberin Devamı

İlker Ayrık: “Ustam hep sarılıp hep severdi. Sizde lütfen hep sarılın ve sevin. Sevgiden zarar gelmez.”

Ayşe Tolga: “Güleryüzlü can Ayberk abim, çabuk gittin be canım. Seni çok seviyorum, hep kalbimde olacaksın.”