Siyaset 5000 Suriyeli vatandaş oldu

5000 Suriyeli vatandaş oldu

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık verileceğine dair açıklamasının ardından gözler İçişleri Bakanlığı’nın çalışmasına çevrildi.

5000 Suriyeli  vatandaş oldu

Edinilen bilgiye göre, Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçirilmesinde, mevcut prosedüre benzer ancak ayrı bir ve daha hızlı bir süreç işletilecek. Şu ana kadar yaklaşık 5 bin Suriyeli Türk vatandaşlığı hakkı kazanırken bu Suriyeliler için mevcut yasal prosedür uygulandı. 5091 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre vatandaşlığa hak kazanabilmek için; “Kendi milli kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak”, “Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek”, “İyi ahlak sahibi olmak”, “Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek”, “Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak”, “Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak” şartları aranıyor.

Hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre mevcut kanunda genel bir değişiklik planlanmıyor, bazı ek ve geçici maddeler ile Suriyeliler’e özel bir düzenleme yapılması düşünülüyor. Bunun nüfus işleleri ile ilgili TBMM’ye sunulması beklenen torba kanun içinde de yer alabileceği ifade ediliyor.

Yapılacak düzenleme ile vatandaşlığa geçmek isteyen Suriyeliler için vatandaşlık süreçleri hızlandırılacak. Vatandaşlık işlemleri için valiliklerde komsiyon kurulması, başvuruların burada alınması ve bu komisyonun onay verdiği kişilerin İçişleri Bakanlığı’na sunulması ve bakanlığın da onayı ile vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılması bekleniyor. Bu süreçte vatandaşlığa geçecek kişilerle ilgili MİT ve emniyetten de bilgi istenecek.

Askerlik yok
Suriyeli mülteciler için 5 yıl ikâmet şartının da esnetilerek, 2-3 yıla indirilebileceği vurgulanıyor. Askerlik Kanunu’ndaki düzenlemede ise değişiklik yapılmayacağı ve 22 yaşını aşmış ise Suriyelilerin askerlikten muaf tutulması bekleniyor. 18-22 yaşındaki gençlerin ise askerlik işlemlerini yapmaları beklenecek. Daha küçük yaştakiler de yaşları dolduğunda askere alınabilecek. Suriyelilerin seçme ve seçilme haklarında ise var olan prosedürden farklı bir süreç işletilmeyeceği ifade ediliyor. Meclis’e bayramın ardından nüfus ve vatandaşlık işleri ile ilgili yasa sunulması bekleniyor.