Gündem 54 hâkim savcıya yurt dışı yasağı

54 hâkim savcıya yurt dışı yasağı

04.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

KCK, Ergenekon, Balyoz ve 17-25 Aralık hâkim ve savcılarının da aralarında bulunduğu 54 hâkim ve savcıya yurt dışı yasağı verildi

54 hâkim savcıya yurt dışı yasağı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla açığa alınan 54 hâkim ve savcı hakkında, “hükümeti yıkmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü kurma ve üye olma, siyasal ve askeri casusluk” suçlarından yürütülen soruşturmada yurt dışına çıkış yasağı kararı verildiği ortaya çıktı. Mahkeme kararıyla yurt dışına çıkışları yasaklanan 54 hâkim ve savcının pasaportlarının da iptal edilmesi istendi.

Haberin Devamı

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, HSYK kararıyla açığa alınan 54 hâkim ve cumhuriyet savcısı hakkında yürütülen soruşturmada çarpıcı bir gelişme yaşandı.

İstanbul polisine bildirildi

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Kasım 2015’te, 54 hâkim ve savcının yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı HSYK Soruşturma Bürosu, sözkonusu mahkeme kararını, gereğinin yerine getirilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazıyla bildirdi. 3 Kasım tarihli yazıda, “HSYK tarafınca açığa alınan hâkim ve cumhuriyet savcıları hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi 03.11.2015 tarih ve 2015/4 sorgu sayılı kararı ile her biri hakkında ayrı ayrı, siyasal ve askeri casusluk, silahlı terör örgütü kurma ve üye olma, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlarından adli kontrol talebi olarak yurt dışına çıkış yasağı verildiği” belirtildi.

Haberin Devamı

5682 sayılı Pasaport Kanunu hükümleri hatırlatılan yazıda, yurtdışına çıkmaları mahkemece yasaklanan, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nca tespit edilenlere, pasaport veya seyahat vesikası verilemeyeceği belirtildi.

Bu durumda olanların, açık kimliklerinin ilgili daireler tarafından mahallin polis makamlarına bildirilmesi gerektiği kaydedilen yazıda, polis makamlarının da bu bilgileri alır almaz, bağlı bulunduğu il emniyet müdürlüğü kanalıyla en seri haberleşme aracılığıyla yazılı olarak hudut kapısı bulunan emniyet müdürlüklerine, şahsın nüfusa kayıtlı olduğu il emniyet müdürlüğüne ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerektiği ifade edildi. Yazıda, “Yukarıda belirtilen gerekçelerle şüphelilerin pasaportlarının iptal edilmesi rica olunur” ifadelerine yer verildi.

Kritik isimler bulunuyor

Açığa alınanlar arasında eski özel yetkili savcılardan Cihan Kansız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açıp ifadeye çağıran savcılardan Sadrettin Sarıkaya, 17 Aralık soruşturması savcısı Celal Kara, Hrant Dink davasına bakan mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz ile davanın savcısı Hikmet Usta, savcı Mehmet Karababa, Şike ve KCK savcısı Mehmet Berk, Ergenekon davası hâkimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu’nun yanı sıra Ergenekon, Balyoz, KCK davalarında görev alan hâkim ve savcılar da yer alıyordu. Ayrıca 25 Aralık soruşturmasında dinleme ve arama kararı veren hâkimlerden Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar’ın yanı sıra 25 Aralık soruşturmasını yürüten Savcı Muammer Akkaş da açığa alınmıştı.