Gündem ‘57. Alay’ Londra’da

‘57. Alay’ Londra’da

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Can Atilla’nın ‘57. Alay Gelibolu Senfonisi’nin dünya prömiyeri önceki akşam Londra’daki Cadogan Hall’de yapıldı. Konserde Royal Philarmonic Orchestra’yı şef Burak Tüzün yönetti.

‘57. Alay’ Londra’da

Can Atilla’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı vesilesiyle bestelediği ve ikinci senfonisi olma özelliği taşıyan ‘57. Alay Gelibolu Senfonisi No: 2’nin dünya prömiyeri önceki akşam Londra’da yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Yunus Emre Enstitüsü’nün gerçekleştirilen konsere, Birleşik Krallık adına Kent Dükü Prens Edward katılırken konser öncesinde Türkiye Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç bir konuşma yaptı. Ağır kayıplara rağmen bu çarpışmayı 20. yüzyılın en centilmen savaşı olarak nitelendiren Bilgiç’in ardından İngiliz yazar Louis de Bernieres de etkinlikte ‘Kanatsız Kuşlar’ romanından bir paragraf okudu.

Haberin Devamı

Aşk mektuplarından parçalar

Hacettepe Senfoni Orkestrası’nın şefi Burak Tüzün yönetimdeki İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası (Royal Philarmonic Orchestra) konserde, viyolonsel sanatçısı Onur Şenler ve soprano Angela Ahıskal’a eşlik etti. Dünyanın en önemli orkestraları arasında gösterilen İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın seslendirdiği Atilla’nın 55 dakikalık ‘57. Alay Çanakkale Senfonisi No: 2’, Çanakkale Savaşı üzerine bestelenmiş ilk senfoni olma özelliği taşıyor.

‘57. Alay’ Londra’da

Senfoninin ilk bölümü, 57. Alay’ın kahramanlık hikâyesine odaklanırken bir yandan da dinleyiciye savaş atmosferini yansıtıyor. Onur Şenler’e İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği ilk bölümün ardından senfoninin en dikkat çekici parçası olan ikinci kısmındaysa cephede savaşan Türk ve İngiliz askerlerinin sevdiklerine yazdığı aşk mektuplarından oluşan pasajlar soprano Angela Ahıskal tarafından seslendirildi. ‘Gelibolu Senfonisi’nin üçüncü bölümünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşta hayatını kaybeden İngiliz askerlerinin annelerine yazdığı mektup konu edilirken son bölum ise Anzak askerlerine bir saygı niteliği taşıyordu.

Haberin Devamı

Konserin ikinci yarısında şef Burak Tüzün’ün yönettiği Kraliyet Filarmoni Orkestrası Ralph Vaughan Williams’ın ‘Thomas Tallis Fantazisi’ni, George Buttersworth’ün ‘A Shropshire Lad’ini ve Edward Elgar’ın ‘Enigma Varyasyonu’nu seslendirdi.