Siyaset 586 albaya emeklilik

586 albaya emeklilik

24.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivil ağırlıklı yeni yapısıyla ilk kez toplanan Yüksek Askeri Şura’da 434 albayın görev süresi 2 yıl uzatılırken, 586’sı emekliye sevk edildi. 1 saat 20 dakikada tamamlanan Şura’da subayların hizmet süresinin de 31 yıldan 28 yıla indirilmesi kararlaştırıldı

586  albaya  emeklilik

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapısı değiştirilerek daha sivil bir görüntüye büründürülen Yüksek Askeri Şura (YAŞ), bu yapısıyla ilk toplantısını dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirdi. Şura’da emekliye ayrılması gereken, ancak personel açığı başta olmak üzere 15 Temmuz sonrası dönemde duyulan ihtiyaç nedeniyle görevlerine devam etmesi uygun görülen albayların durumu ele alındı. Şura sonrası yapılan açıklamada, üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016’dan geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresinin 31 yıldan 28 yıla indirildiği, 434 albayın hizmet süresinin iki yıl uzatıldığı, 586 albayın ise emekliye sevk edildiği bildirildi.

YAŞ üyeleri, çalışmalarına Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret ederek başladı. YAŞ heyeti daha sonra üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenkle Aslanlı Yol’dan yürüdü. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ve saygı duruşunun ardından Yıldırım dua etti. Yıldırım başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti.

Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Yıldırım, deftere şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Yüksek Askeri Şura heyeti olarak huzurunuzdayız. ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesini eksiksiz olarak hayata geçirmek, demokrasimizi en ileri düzeye ulaştırmak ve milli iradeyi tehdit eden bütün unsurları bertaraf etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biliyoruz ki ülkemiz demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendikçe, siyasi, askeri, ekonomik ilerlemesini sürdürecek, bölgemizde barış ve huzur için ümit kaynağı olacaktır. Dünyanın güçlü devletleri arasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, masum çocukların bile hedef alındığı haince terör faaliyetlerini, darbe teşebbüslerini ve vatandaşlarına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrettedir. Bu anlayışla 2016 yılı Ağustos Dönemi Yüksek Askeri Şura çalışmalarımızın hayırlı olmasını diliyor, bize bağımsız bir devlet bırakan bütün şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz.”

Sivil damgası

15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ’a Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ilk kez katıldı. Toplantıda ayrıca, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal yer aldı. Böylece 9 sivile karşı YAŞ’ta 4 asker yer almış oldu. YAŞ’ın önceki yapısında 14 askere karşı sivil olarak sadece Başbakan ve Milli Savunma Bakanı bulunuyordu.

80 dakika sürdü

Yıldırım başkanlığındaki heyet, Anıtkabir ziyaretinin ardından, Çankaya Köşkü’ne geçti. Şura üyelerinin toplantı için hazırlanan Çankaya Salonu’nda yerlerini almalarının ardından YAŞ toplantısı başladı. Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı karargâhındaki, “Çakmak Salonu”nda yapılan, “çok gizli” nitelikli toplantı, darbe girişiminin ardından ikinci kez karargâh dışına taşınmış oldu. Öte yandan toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken, Köşk çevresinde özel harekât polislerine ait zırhlı araçlar bekletildi.
Çankaya Köşkü’ndeki toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. Toplantıda, emekliye ayrılması gereken, ancak personel açığı başta olmak üzere 15 Temmuz sonrası dönemde duyulan ihtiyaç nedeniyle görevlerine devam etmesi uygun görülen albayların durumunun ele alındığı belirtildi.

Alınan kararlar Bakan Işık tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edildi. Erdoğan, kararları onayladı. Erdoğan’ın kararları onaylamasının ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan kararlara ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

Hizmet süresi kısaldı

“Yüksek Askeri Şura’nın 23 Ağustos 2016 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Alınan kararlar neticesinde; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustos 2016 ile 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında uygulayacağı albay hizmet kadroları belirlenmiş, Üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirilmiştir. Bu kapsamda 1985, 1986, 1987 ve 1988 neşetli Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli bin 20 albaydan; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıl uzatılmış, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edilmiştir. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ilgilendiren diğer hususlar görüşülmüştür.”
Daha önce subaylar için hizmet süresi 31 yıldı.