Gündem 6 ayda 139 kadının yaşam hakkı çalındı

6 ayda 139 kadının yaşam hakkı çalındı

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesi olarak tuttuğumuz kadına yönelik şiddet çetelesine göre 2016 yılının ilk 6 ayında 139 kadın erkekler tarafından vahşice öldürüldü; en az 90 çocuk annesiz kaldı...

6 ayda 139 kadının yaşam hakkı çalındı

Milliyet gazetesinin tuttuğu kadın cinayetleri çetelesi işlenen vahşeti bir kez daha gözler önüne serdi. Bu yılın ilk 6 ayında en az 139 kadın erkekler tarafından öldürülürken, ölen kadınların 9’u korunmak için devletten yardım istemişti. En az 90 çocuğu annesiz bırakan erkek şiddeti, en çok kocalardan geldi.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2015 yılında en az 300 kadın erkek şiddeti nedeniyle toprağa verildi. Bu sayı 2015’in sadece ilk 6 ayında 149 iken gün geçtikçe katlanarak yılsonunda 300’e ulaşmıştı. Geçen yılın ilk 6 ayında erkek şiddeti yüzünden yaşamını yitiren kadınların istatistiği, bu yılın ilk 6 ayı ile karşılaştırıldığında vahim tabloda ciddi bir değişikliğin olmadığı da ortaya çıktı. 2015’in ilk 6 ayında 149 olarak kayıtlara geçen kadın cinayetleri, bu yılın ilk 6 ayında ise 139 kadının ölümü olarak kayıtlara geçti. Öldürülen kadınlardan 3’ün hamile olduğu öğrenilirken, en az 9 kadının da koruma altındayken öldürüldüğü belirlend.
Katilleri tanıdık Yılın ilk 6 ayında öldürülen kadınların, 50’si eşi, 18’i tanıdıkları, 14’ü sevgilisi, 9’u eski sevgilisi, 8’i oğlu, 7’si yabancı kişiler, 6’sı eski eşi, 5’i babası, 2’si ağabeyi ve 1’i de nişanlısı tarafından katledildi. Öldürülen 19 kadının katili bellirlenemedi.

Haberin Devamı

Katledilen kadınların 66’sı bilinmeyen nedenlerden, 35’ü eşinden boşanmak istediği için, 8’i eşi-sevgilisi ile barışmayı kabul etmediği için, 8’i sevgilisinden ayrılmak istediği için, 4’ü boşandığı için, 2’si kıskançlık yüzünden, 2’si cinsel ilişkiyi reddettiği için, 2’i karşılıksız aşk için, 2’si aldatma şüphesiyle, 3’ü de tartışama sonucu katledildi. Kadınların 2’si para vermediği, 2’si kendi hayatına dair karar aldığı için, 1’i laf atma kavgasında, 1’i kazayla, 1’i de mal paylaşımı yüzünden vahşice öldürüldü. Kadınların 48’i silahla, 39’u bıçakla(kesici alet), 23’ü pompalı tüfekle, 7’si boğularak, 5’i darp edilerek, 3’ü taşla ezilerek, 2’si yakılarak, 2’si yüksekten atılarak, 1’i araçtan atılarak katledildi.

‘Cezalar artmazsa kadınlar öldürülmeye devam edecek’

Erkelerden tarafından 2016 yılında katledilen onlarca kadından biri de 1 çocuk annesi 34 yaşındaki Hatice Çelik’ti. Anlaşmadığı ve şiddet gördüğü eşinden boşanmak istediği için katledildi. “Genç yaşta kızımı kara toprağa verdim” diyen Çelik’in babası İhsan Sözer Milliyet’e şunları söyledi:
“Türkiye’de sürekli öldürülen kadın haberlerini izliyoruz. Kızımın ölümünden sonra bu haberler daha çok ilgilimi çekti. Kızımdan sonra da onlarca ölen kadın haberi izledim. Kızımın acısını unutmaya çalıştıkta bu haberler yeniden bana kızımın acısını hatırlatıyor. Kadın katilerini caydırıcı cezalar verilmelidir. Yeni bir yasa çıkarılmalıdır. Bu kadın katillerine verilen cezalar ağır olsun ki bir daha bu cinayetler böyle rahat işlenmesin. Buradan soruyorum benim kızım ölümü hak edecek ne yaptı? Suçu neydi? Anlaşmadığı bir insanla ömür boyu geçireceğini boşanmayı tercih etti sadece ama sonucunda ise acımazsıza balkondan atıldı. Kadınları öldüren insanlara öfkem her geçen gün artıyor. Bu nedenle de hiç bir şey olmamış rahatlığı ile kadınları katleden bu adamların idam edilmesi gerekir. Yoksa her gün bir kadın ölmeye devam eder.”

Haberin Devamı

Cinayetlerde Marmara Bölgesi birinci

Kadın cinayetlerinin en çok işlendiği bölgeler ise sırasıyla şöyle: Marmara Bölgesi:43, İç Anadolu Bölgesi: 19, Karadeniz Bölgesi:18, Akdeniz Bölgesi: 18, Güneydoğu Anadolu Bölgesİ: 16, Ege Bölgesi:15 ve Doğu Anadolu Bölgesi: 10
Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerinin illere göre dağılımı şöyle gerçekleşti; İstanbul 28, Ankara 10, Gaziantep 10, İzmir 9, Kocaeli 7, Antalya 7, Adana 6, Elazığ 5, Zonguldak 4, Bursa 3, Konya 3, Trabzon 3, Şanlıurfa 3, Kastamonu 2, Tekirdağ 2, Isparta 2, Aydın 2, Samsun 2, Denizli 2, Hakkari 2, Iğdır 2, Mersin 2, Muğla 2, Batman 2, Düzce 2, Artvin 1, Yozgat 1, Ordu 1, Osmaniye 1, Sakarya 1, Diyarbakır 1, Bartın 1, Amasya 1, Erzurum 1, Uşak 1, Karabük 1, Kayseri 1, Eskişehir 1, Balıkesir 1, Bolu 1, Edirne 1, Kahraman 1.

Haberin Devamı

‘Kızımın ölümünde kocası kadar devlet de suçludur’

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, hakkında koruma kararı bulunan 24 yaşındaki Esra Gövem, boşandığı eşi Tolga Y. tarafından bebeğinin gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü. Koruma kararı olmasına rağmen eşi tarafından öldürülen Göven’in acılı annesi Ferda Gövem şunları söyledi:
“Kızım koruma altındaydı ve uzaklaştırması vardı. Koruma kararımız olmasına rağmen gelip çocuğunu alıyordu. Koruma kararına rağmen elini kolunu sallayıp gelip çocuğunu almasının üzerine biz de güvenliğimiz için 3-4 defa karakola gidip güvenlik görevlisi istedik. Karakolda polislere yalvardım en azından çocuğu alıp verirken yanımızda bir polis olsun. İstediğimiz üzerine sadece bir defa bize polis verdiler. Tekrar istememize rağmen bize, ‘Bir şey olursa 155 ararsınız’ dediler. Peki ne oldu? Kızım öldü. Haftada bir defa yanımızda bir polis olsaydı bugün kızım yaşacaktı. Kızım bugün öldürülmesinde kocası kadar devlet de suçlu. Ama sorsanız, sözde koruma kararımız vardı. Ben kızımı 24 yaşına getirene kadar çok zorluklar çektim. Bu katiller yavrumu öldürsün diye büyütmedim. Bu şahıs kızımdan resmi olarak boşandıktan sonra, kızımı bir defa kaçırdı. Kaçırdığında kızıma şiddet uygulayıp zorla tecavüz etmiş. Kızım eski eşinin elinden kurtulduktan sonra hemen savcılığa gidip durum hakkında şikâyetçi olduk. Bu adam denetimle serbest bırakıldı. Bu şekilde insanları acımadan katledenler en ağır cezaları almalılar. Yoksa kızım gibi daha çok kadın katledilir.”