Gündem 6 ayda 206 kadın öldürüldü

6 ayda 206 kadın öldürüldü

28.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, Türkiye’de sadece haziran ayında 35 kadın cinayete kurban gitti. Anneleri öldürüldüğü için 16 çocuk öksüz kaldı. Öldürülenler arasında hamileler de vardı

6 ayda 206 kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddeti durdurmak için aktif faaliyet yürüten ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporları korkunç gerçeği gözler önüne serdi. Rapora göre, kadın cinayetleri arttı. Üstelik kadınlar çeşitli yöntemlerle işkence edilerek katledildi.

Haberin Devamı

Raporda, 2017’nin ilk 6 ayında ise 206 kadının öldürüldüğü vurgulandı. Platform tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye’de son 6 ay içinde 206 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerinin yaşandığı illerin başını İstanbul çekti. Geçen haziran ayında öldürülen kadın sayısı 35 idi.

Çocuklarının önünde

Kadınların, çocuklarının gözleri önünde öldürüldüğü belirtilen raporda, kadın cinayetlerinde yaş aralığının gittikçe düştüğü ifade ediliyor.

Raporda, “Kadınlar hamileyken, çocuklarının gözleri önünde öldürülüyor. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 23’ünün çocuğu vardı, yüzde 6’sı hamileydi. 16 çocuk annesiz kaldı. Bilecik’te kocası tarafından bıçaklanan Melike Kartal, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, karnındaki erkek bebek sezaryenle kurtarıldı. Yalova’da 5 yaşındaki E. U. istismar edilip öldürüldü” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Sis perdesi kalkmalı

Raporda faili meçhullerin kadın cinayetlerinde karşılaşılan tehlikenin göstergesi olduğu belirtilirken, “Bu yıl şüpheli ölümlerin artış göstermesi, faillerin belli olmaması kadın cinayetlerindeki vahşetin arttığını gözler önüne seriyor. Ülkemizin kadınlar için yaşanabilir bir hale gelmesi açısından faili meçhul olayların üzerindeki sis perdeleri kalkmalıdır” denildi. Rapora göre, kadınlar kendi hayatlarına dair karar almak isteyince bedelini canlarıyla ödüyor. Kadınlar, en yakınlarında olan kocaları, babaları, abileri, oğulları ve erkek arkadaşları tarafından öldürülüyor.

Çocuk istismarı arttı

Yılın ilk 6 ayında en az 199 çocuğun istismara uğradığı belirtilen raporda, istismara uğramış çocuklardan intihara kalkışanlar olduğu açıklandı. Raporda geçtiğimiz 10 yıl içerisinde çocuk istismarı davalarının yüzde 700 arttığı ifade edilirken, “Her 4 tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin (İMDAT) hazırladığı rapora göre, Türkiye’de tecavüzcülerin yüzde 5’i ortaya çıkarken yüzde 95’i gizli kalıyor. Çocuk istismarı nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na başvuranların sayısı da artıyor. Çocuk istismarına yönelik açılan toplam dava sayısı 40 bin 266” denildi.

Haberin Devamı

‘Medya yer vermeli’

Kadın cinayetleri artmasına rağmen basında bu haberlerin daha az yer aldığı vurgulanan raporda, bu toplumsal sorunun bilinçle ele alınması gerektiği ifade edildi.

2016’nın ilk 100 gününde kadına yönelik şiddet ve cinayetle ilgili 4 bin 90 haberin basına yansıdığı belirtilirken, 2017’nin ilk 100 günlük diliminde ise haber sayısı 2 bin 44 olarak belirlendi. Platform, “Kadın cinayetleri ve şiddet artarken bu haberlerin yarıya düşmesi, toplumda kadınların yalnız bırakılmaya çalışılmasının göstergesidir” ifadelerini kullandı. Raporda çözümsüzlüğe hapsedilen bu kadınların intihara sürüklendiği açıklandı.

Son günlerde birçok kadının kıyafeti bahane edilerek saldırıya uğraması nedeniyle Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadınları ‘Kıyafetime Karışma’ eylemine çağırıyor. Platform, Kadıköy Süreyya Operası önüne yarın 19.00’da tüm kadınları dayanışma için bekliyor.

DEVLET KORUMUYOR

Kadınların devlet koruması altındayken, 6284 sayılı koruma kanununun etkin uygulanmaması sonucu öldürüldüğünün vurgulandığı raporda şöyle denildi: “Devletin uygulanmayan kanunu, kadınların öldürülmesine neden oluyor. İstanbul’da Türkan Tangut yeni boşandığı kocası tarafından tehdit edildiği için koruma kararı varken öldürüldü.”