Ekonomi 6 ayda 4 milyarlık 4 projeye başlıyor

6 ayda 4 milyarlık 4 projeye başlıyor

28.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hem İstanbul, hem de Anadolu projelerine devam eden Teknik Yapı, 6 ayda 4 milyar lira değerinde 4 yeni projeye başlayacak. Projelerin ikisi Kartal, birisi Fikirtepe, diğeri ise İzmir’de hayata geçecek

6 ayda 4 milyarlık 4 projeye başlıyor

Teknik Yapı, yeni projelerine hız kesmeden devam ediyor. Firma, 6 ay içinde ikisi İstanbul Kartal, biri Fikirtepe ve biri de İzmir projesi olmak üzere 4 milyar lira değerinde 4 yeni projeyi hayata geçirecek. Özellikle ‘durgunluk’ ve ‘kriz’ dönemlerinde ekonomiye katkı sunmak için hareket hızlarını artırdıklarını belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Biz hep kriz dönemlerinde gaza bastık. Durup beklemedik. Bizler bu sektörde hancıyız yolcu değil. Bildiğimiz en iyi iş de, altın bileziğimiz de inşaat. Şu anda kriz yok ama bu dönem işler biraz ağır gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

Yeni projelerle ilgili bilgi veren Durbakayım, Kartal’da 1100 konutluk projenin bu yıl sonu başlayacağını söyledi. Kentsel dönüşümle hayata geçecek proje Tekel çalışanlarının kooperatifi olarak kullanılıyordu. Yine Kartal’da ikinci proje ise Deluxia Park’ın ofis bölümü olan ‘Business’ olacak. 2018’in ilk yarısında ise firmanın Fikirtepe’deki 4. projesi ile İzmir projesi başlayacak.

‘Değeri %30 artardı’

Fikirtepe’de hayata geçirdikleri ilk projede yaşamın başladığını hatırlatan Durbakayım, ikinci projede de teslimlerin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Bölgede üçüncü projeleri olan Uplife Kadıköy’ün devam ettiğini kaydeden Durbakayım, Ziverbey projesini ve ardından bir projeyi daha hayata geçirmek için çalıştıklarını anlattı. Durbakayım, Fikirtepe’de 5 projenin değerinin ise 3.1 milyar lirayı aştığını ifade etti. Durbakayım, “Fikirtepe’yi biz tek başımızı yapsak bugün biterdi ve değeri en az yüzde 30 fazla olurdu. En büyük sorun bölgedeki işin ehli olmayan firmalar. Teknik ve maddi yeterliliği olmayan firmalar Fikirtepe’nin şansızlığı oldu. Sonunda değerini bulacak ama geç olacak. Hayatında yaptığı hacmin 10 katı işe giren firmalar daha belediye ruhsat harçlarında boğuldu kaldı” dedi.

Haberin Devamı

15-20 yıl önce yapılan binaların da riskli olarak dönüşüm beklediğini anlatan Durbakayım, bunun ‘milli bir kayıp’ olduğunu dile getirdi. Durbakayım, “Betonun ömrü 100 yıl. Bu kadar dayanmayan binada sorun en başında oluşmuş demektir” ifadesini kullandı.

‘2018’de zam gelir’

Sektörde konut alıcısı için mevcut dönemin pek çok fırsat barındırdığı değerlendirmesini yapan Umut Durbakayım, firmaların konut kredisi faiz oranlarını tolere ettiğini söyledi. Durbakayım, “Şu dönem ciddi kampanyalar var. Alıcının seçme şansı da çok. Ama artık bu dönemin sonuna gelindi. Geçen yıldan beri sübvanse edilen fiyatlar artık zamlanır. Dövizdeki dalgalanma, inşaat malzemelerinde artış, 1 yılda işçilik yüzde 10 arttı. Yıl başında zam gelir” diye konuştu.

Adım adım Anadolu

İstanbul dışında ilk projesini Denizli’de Evora Denizli projesiyle başlatan Teknik Yapı, ikinci projesini de İzmir’de yine Emlak Konut GYO ihalesinden aldığı arazide Halk GYO ile yapacak. Anadolu projelerini sürdüreceklerini belirten Durbakayım, Bodrum’da yıllardır Yalıçiftlik’te arazi topladıklarını, uygun bir dönemde sağlık turizmini de içeren bir proje yapacaklarını kaydetti. Ayrıca firmanın radarında Karadeniz bölgesi de var. Firma, bölgeye Trabzon’dan adım atacak.