Gündem 6 ciltlik ansiklopedi Meclis gündeminde

6 ciltlik ansiklopedi Meclis gündeminde

28.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın yayın yönetmenliğini yaptığı ansiklopedideki bazı ifadeler tartışma yarattı. 6 ciltlik Şamil İslam Ansiklopedisi’ni, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Meclis gündemine taşıdı.

6 ciltlik ansiklopedi Meclis gündeminde

Ansiklopedide, “mürted” (Müslümanlığı bırakıp başka bir dine geçmiş olan) kelimesi, “Kâfirlerin uydukları İslâm dışı ideolojilerin doğru olduğuna inanmak; anıt, mezar ve ölülere tapınmak; Yahudilik, hıristiyanlık, komünizm,
kapitalizm, demokrasi, dosyal demokrasi vb. şirk düzenlerini doğrulamak” olarak
açıklandı. Maddede, “Müslüman olduktan sonra, bu şekilde düşünmeye başlayan kimse irtidat etmiştir. Mürtedin cezası, eğer tevbe etmezse öldürülmektir” denildi.

Haberin Devamı

Soru önergesi

“Nüşûz” maddesi ise ansiklopedide şöyle açıklandı: “Kocaya karşı itaatsizlik etme; kadının kocasına karşı buğz edip asî olması. Kadın peşin konuşulan mehrini alıp, kocası onun nafakasını sağladığı sürece, kocasının meşru emirlerine uymak zorundadır. Kocasının meşru isteklerine uymayan ve itaat dışına çıkan kadına kocası önce ihtar eder, öğüt verir, onu ikna etmeye çalışır, bundan bir sonuç alınamazsa kadını yatağında, yani odasında yalnız bırakır. Bu da yarar sağlamazsa koca, karısını bir çeşit disiplin cezası olarak te’dib (terbiye etme, cezalandırma) edebilecektir. Ancak koca, karısını bedenini iz bırakmayacak şekilde te’dib edebilir.” Ali Şeker, Ağırakça’nın yayına hazırladığı ansiklopediyle ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.