Gündem 6 gemiciyi deniz haydutları kaçırdı

6 gemiciyi deniz haydutları kaçırdı

12.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk armatör firması Kaptanoğlu Denizcilik’e ait M/T Puli adlı tanker Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğradı.

6 gemiciyi deniz haydutları kaçırdı

Fildişi Sahili’nden hareket eden tanker, Nijerya açıklarında korsan baskınına maruz kaldı. Gemiye çıkan silahlı kişiler tüm personeli etkisiz hale getirdi. 19 mürettebattan kaptan İlkay Ongun ile birlikte 6’sını alıkoyarak karaya çıkaran haydutlar, daha sonra gemiyi serbest bıraktı.
Kaptan İlkay Olgun ile birlikte, 2. Kaptan Haluk Buran, 3. Kaptan Furkan Topçu, baş makinist Mehmet Babacan, elektrikçi Şükrü Dömbek, gemici Eray Falay adlı mürettebatın kaçırıldığı öğrenilirken; Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Deniz kuvvetleri Komutanlığı’nın konuyla ilgilendiği belirtildi. Türkiye’nin Abuja Büyükelçisi Hakan Çakıl, kaçırılan mürettebatın deltalarda rehin tutulduğunu tahmin ettiklerini vurguladı. Büyükelçi Çakıl, “Kaptan Olgun’un cep numarası bizde var ancak kendisine henüz ulaşamıyoruz. Durumlarının iyi olduğuna dair bir ön bilgi aldık. Yasal yollardan en kısa zamanda serbest bırakılması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
‘Çatışma, darp yok’
Kaptanoğlu Denizcilik’in avukatlarından deniz hukuku uzmanı Prof. Dr. Fehmi Ülgener, “Deniz haydutları henüz bizimle temasa geçmedi. Soğukkanlılıkla bekliyoruz. Sigortacılarımız da var ve fidye pazarlığı yapacaklarını düşünüyoruz” dedi.
Gemide kalanların son derce sağlıklı olduğunu ifde eden Ülgener, “Herhangi bir çatışma, itişme kakışma yok” dedi. Korsanlar üzerine akademik çalışmalar yapan Dr. Jale Nur Ece ise, “Tek amaçları fidye almak olduğu için pazarlık yaparak amaçlarına ulaşmak isterler” diye konuştu.