Bilecik 600 Yıllık Konakta 40 Yıldır "Tarih"Le Yaşıyor

600 Yıllık Konakta 40 Yıldır "Tarih"Le Yaşıyor

07.08.2017 - 11:23 | Son Güncellenme:

Bilecik'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen yaklaşık 600 yıllık tarihi konakta tek başına yaşayan 86 yaşındaki Ocaktan, 40 yıldır her biri tarihi eser niteliğindeki yüzlerce eşyayla zaman geçiriyor Nezihe Ocaktan: "100 yıllık tabaklar halen duruyor. 400 yıllık kazanlar, etrafı cevizden yapılmış 500 yıllık aynalar var. Koltuklarımı bile değiştirmedim. Evlendiğim koltuk ve sehpalar duruyor. Ben burada mutluyum"

600 Yıllık Konakta 40 Yıldır TarihLe Yaşıyor

BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen 150 konaktan birinde kalan 86 yaşındaki Nezihe Ocaktan, adeta bir müzeyi andıran ata mirası evde 40 yıldır yalnız yaşıyor.

Haberin Devamı

Osmaneli'nin Sığırlık Mahallesi'nde 1878 yılında çıkan bir yangında zarar gören konak, hem yaşamaya hem de ipek böcekçiliğine uygun olması dolayısıyla Nezihe Ocaktan'ın dedesi Mümtaz Çavuş tarafından 1881'de tekrar yaptırıldı.

Yüksek tavanlı, serin ve havadar olması nedeniyle ipek böcekçiliği faaliyetleri sürdürülen evde, o dönemlerde 3 aile birlikte hayatını sürdürdü. Aile üyelerinin vefat etmesinin ardından eşini de kaybeden Nezihe Ocaktan, o gün bugündür bir çöp bile atmadığı konağı adeta müzeye çevirdi.

İlçede eski zamanlarda babasının çok itibarlı biri olduğunu belirten Nezihe Ocaktan, 1946 yılında evlendiğini söyledi.

Yaklaşık 40 yıl önce eşinin kalp krizi geçirmesinin ardından baba evine geri döndüğünü anlatan Ocaktan, yüzlerce tarihi eserin bulunduğu eve tek başına yerleştiğini kaydetti.

Haberin Devamı

O günden bu yana tarihi evde yalnız yaşadığını dile getiren Ocaktan, "Evi hiç dağıtmadım. Sabah kalkıyorum tek tek hepsini temizliyorum. Çok ziyaretçim geliyor. Yıllar önce bu evde kadınlar toplanır, tef çalar, müzik eşliğinde eğlenirdik. Sokakta oturamam, gezemem. Ev işini çok seviyorum, tek tek toplarım. Her eşyanın yeri bellidir. Aileden öyle alıştık. Hiçbir yere gitmem, bu konağı çok seviyorum." dedi.

- "Dedem zamanında buraya Rumlar gelir yemek yermiş"

Ocaktan, evde tarihi eser niteliğinde kılıç, yağdanlık, ayna, radyo, televizyon, tabak ve kazan gibi birçok eşya bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"1962'de belediye yıkım kararı almış. O zamanlar cahildik, durumu düzeltmek için camları tamir ettirdik, büyüttük. Sonra çok pişman olduk. Dedem zamanında buraya Rumlar gelir yemek yermiş. Onların bıraktığı 100 yıllık tabaklar halen duruyor. 400 yıllık kazanlar, etrafı cevizden yapılmış 500 yıllık aynalar var. Koltuklarımı bile değiştirmedim. Evlendiğim koltuk ve sehpalar hala duruyor. Ben burada mutluyum."

- Belediye Başkanı sık sık ziyaret ediyor

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ise sık sık ziyaretine gittiği Ocaktan'ın ailesinin ilçenin en eski ve saygıdeğer ailelerinden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tarihi konağın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edildiğini aktaran Ocaktan, şunları kaydetti:

"Çok eski bir tarihi var. Nezihe annemiz yaklaşık 600 yıllık konağı en iyi şekilde muhafaza etmiş. Kendisi hayat doludur, ilçedeki tüm etkinliklere katılmaya gayret eder. Hareketli olması nedeniyle tarihi konağa ve eserlere gözü gibi bakmış. Her gün elleriyle onları temizlemiş ve korumuş. Eğer yağmurlu havada su alıyorsa biz restore ettiriyoruz. Su almıyorsa varlığını devam ettiriyor demektir. Bu ev de özelliğini yitirmeyen nadide konaklardan birisi."