Gündem 648 hâkim-savcıya gözaltı kararı

648 hâkim-savcıya gözaltı kararı

12.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ soruşturması kapsamında HSYK 2. Dairesi’nce geçici olarak görevden uzaklaştırılan 648 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı alındı, hâkim ve savcıların gözaltına alınması için görev yaptıkları illere yazı gönderildi

648 hâkim-savcıya  gözaltı kararı

HSYK 2. Dairesi, önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ iddiasıyla soruşturma başlattığı 648 hakim savcının açığa alınmasına karar vermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün açığa alınan 648 hakim savcıdan Ankara ve bağlı adliyelerde görev yapan 27 hakim savcı hakkında arama ve gözaltı kararı verirken, diğer illerde görevli hakim ve savcıların gözaltına alınması için de görev yaptıkları illere yazı gönderdi. Haklarında açığa alma ve gözaltı kararı verilenler arasında, 31 Danıştay, 56 Yargıtay tetkik hakimi ile 59 idare ve vergi mahkemesi üyesinin de olduğu öğrenildi. Açığa alınan ve haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcıların odalarında da arama yapıldı. HSYK 2. Dairesi’nce açığa alınan hakim savcılar arasında dikkat çekici isimler yer aldı.
Çetin’den Aysan’a
Açığa alınan savcılar arasında, 12 Eylül darbesi, Turgut Özal’ın ölümü ve 28 Şubat davalarının savcısı Kemal Çetin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki ‘Parsel Parsel’ davasının hakimi Can Aysan, 17-25 Aralık sürecinde Kamu İhale Kurumu ve TCDD’nin yüksek hızlı tren ihalelerindeki usulsüzlük iddialarını soruşturan Ankara savcısı Hakan Büyükabacı’nın da olduğu bildirildi.
Kaçan açığa alındı
Şemdinli ve Van soruşturmalarını yürüten Savcı Ferhat Sarıkaya’nın, Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve cezaevinde intihar eden Genel Sekreter Enver Arpalı’nın tutuklanmasından sonra ifadesinde ‘Beni alnımdan öptü’ dediği eski Van Başsavcısı, halen Elazığ savcısı olan Kemal Kaçan’ın da açığa alınan ve gözaltı kararı verilen isimler arasında olduğu öğrenildi. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü hakkındaki soruşturmayı yürüten eski özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç’in de açığa alınanlar ve gözaltı kararı verilenler arasında olduğu bildirildi.
Açığa alınıp gözaltı kararı çıkanlar arasında, Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün katil zanlısı polisin yargılandığı duruşmada uyuduğu iddia edilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin’in de olduğu öğrenildi.
Kozmik savcı ve hâkimi firarda
Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve kamuoyunda ‘Kozmik Oda’ olarak bilinen soruşturmada görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve eski Yargıtay üyesi Hakim Kadir Kayan ile 2010’daki KPSS soruşturmasında görev yapan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’ın ise firari olduğu öğrenildi. Firari olarak arananlar arasında, 15 Temmuz darbesiyle ilgili soruşturmada ismi geçen Genelkurmay Askeri Savcısı Kurtuluş Kaya’nın da bulunduğu anlaşıldı.
HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç’un sekreteri ile HSYK müfettişi Engin Parlak’ın gözaltına alındığı, Koç’un gözaltına alınan sekreterinin odasında da arama yapıldığı açığa çıktı.
Duruşmada gözaltı
HSYK’nın 648 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırmasının ardından haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcılar için Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, dün saat 14.00 sıralarında Edirne Adliyesi’ne geldi. Bir süre önce Ankara’dan Edirne’ye tayin olan Susam Merdan 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma sırasında salona giren polisler tarafından gözaltına aldı. Savcı olan eşi Hakan Merdan da odasında gözaltına alınarak işlemleri için Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. l DHA