Gündem 677 filmin emekçisi Geçgel’e veda

677 filmin emekçisi Geçgel’e veda

24.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

677 filmde görev almış Yeşilçam’ın “Godzilla” lakaplı ünlü set amiri ve emekçisi Selahattin Geçgel, önceki gün 79 yaşında hayatını kaybetti.

677 filmin emekçisi Geçgel’e veda

1936 Tokat doğumlu Geçgel, 2011’de Antalya Altın Portakal Film Festivali tarafından Emek Ödülü’ne değer görülmüştü. Geçgel’in cenazesi dün Feriköy Behram Çavuş Camii’nde kılınan ikindi namazını müteakip Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Yeşilçam tarihinin sembollerinden olan Geçgel, sinemaya Türkiye’nin en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan sayesinde girdi. Atlas Sineması’nın önünde gazoz satarken onun çalışkanlığından etkilenen Erksan, aynı zamanda ona “Godzilla” lakabını da takan isimdi. 1961’de ‘Mahalle Arkadaşları’ filminin Yenikapı’daki setinde Erksan yolun ortasında duran minibüsün kaldırılmasını istedi. Geçgel, birkaç kişinin kaldırabileceği minibüsü tek başına kenara çekince Erksan, “Amma da güçlü kuvvetli adam, Godzilla mübarek!” dedi ve Geçgel, bu andan itibaren “Godzilla Selahattin” olarak anılmaya başlandı.

‘Vazgeçilmez isim’

1950’lerde başladığı set emekçiliğinde Yeşilçam’ın ilk sis makinesi, sahne geçişlerinde sıklıkla kullanılan dönen gazete manşetlerinin çekilmesini sağlayan dönen aparatlı tabure gibi araçları da yaptı, kamera arkasında yaşanan zorluklara bulduğu pratik çözümlerle setlerin vazgeçilmez isimlerindendi. Ömrünü sinemaya adamış Geçgel’in koleksiyonculuk yönü de kuvvetliydi. Setten topladığı hatıraların bir bölümünü, düdükler, tespihler, taşlar bulunan kolyesinde saklayan Geçgel’in koleksiyonu geçen yıl Studios Çukurcuma’da açılan ‘Bir Set Amirinin Gözünden Türk Sineması’ adıyla sergilendi. Geçgel’in sergilenen koleksiyonunda ‘Susuz Yaz’daki balta, Yılmaz Güney’in sette unuttuğu Samsun sigarası ve kibriti, Deniz Gezmiş davası avukatlarının gönderdiği 1971 tarihli görüşme talebi dilekçesi ve Geçgel’in Türkan Şoray’ın dublörlüğünü yaptığı bir sahnen in fotoğrafı da yer alıyordu.