Gündem 68 sanığa 30’ar kez ağır müebbet istemi

68 sanığa 30’ar kez ağır müebbet istemi

01.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Merasim Sokak’ta 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili, aralarında PKK’nın üst düzey yöneticilerinin de olduğu 68 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi

68 sanığa 30’ar kez ağır müebbet istemi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK terör örgütü üyesi Zınar-Raperin kod adlı Abdülbaki Sömer’in Merasim Sokak’ta
17 Şubat’ta gerçekleştirdiği ve 29 kişinin ölümüne, 87 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı araç saldırısıyla ilgili soruşturmayı tamamladı. Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevli üç cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, 17 Şubat’ta 18.31 sıralarında Merasim Sokak’ta askeri ve sivil servis araçları beklerken, bomba yüklü sahte plakalı beyaz renkli Volkswagen Scirocco marka arabanın patlatılması sonucu 29 kişinin öldüğü, 87 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede, bombalı araca takılı plakaların asfalt yol üzerinde bulunduğu, ancak aracın motor şasi numarasından yapılan araştırmada gerçek plakasının başka olduğunun tespit edildiği kaydedildi. İddianamede, Plaka Tanıma Sistemi’nden yapılan araştırmada, aracın, 6 Şubat-11 Şubat arasında Ankara’ya giriş yaptıktan sonra sahte plaka ile değiştirilerek kullanıldığının tespit edildiği belirtildi. İddianamede, aracın, İzmir’den kiralandıktan sonra internet üzerinden satışa çıkarıldığının tespit edildiği, bunun üzerine 11 Ocak 2016’da arama kaydı şerhi konulduğu kaydedildi. Patlayıcı düzeneğine parça tesiri yapmak için çivi ve vidaların kullanıldığı belirtilen iddianamede bidonlara yangın etkisi oluşturmak için mazot konulduğu ifade edildi.

İnşaata yerleşti

İddianamede, olay yerinden oldukça uzak mesafede bilekli bir el parçası bulunduğu, parmak izi incelemesinden bu kişinin ilk olarak Suriye’den yurda kaçak yollarla giriş yapan Salih Necar olduğunun tespit edildiği, PKK’nın silahlı kanadı TAK’ın eylemi üstlenip olayı örgüt mensubu Abdulbaki Sömer’in yaptığını açıklamasından sonra Sömer’in babası Musa Sömer’den alınan DNA örneğinin eşleştiği anlatıldı. Sömer’in, Ankara’ya gelmeden önce 8 Temmuz 2014’te kendisini Suriyeli Salih Necar ismiyle tanıtarak Mardin Emniyet’e başvurduğu kaydedildi. Canlı bomba eylemi için Ankara’ya gelen Sömer’in, şüpheli Kutbettin Onur’un taşeronu olduğu inşaata yerleştiği belirtilen iddianamede, bombayı da araca burada yerleştirdiği, Onur’a ait araçla olay yerinde pek çok kez keşif yaptığı anlatıldı.

Haberin Devamı

PKK yöneticileri şüpheli

İddianamede, PKK/KCK yöneticileri Mustafa Karasu, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok, Zübeyr Aydar, Fehman Hüseyin, Rıza Altun, Salman Kurtulun ile PYD lideri Salih Müslim’ün de aralarında bulunduğu 34 kişi ile Sömer’in eylemine doğrudan iştirak eden 16’sı tutuklu 34 kişi olmak üzere toplam 68 kişi şüpheli olarak yer aldı. PKK/KCK üst düzey yöneticileri hakkında yakalama kararı çıkarılırken, 30’ar kez de ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. İddianamede Müslim PKK/KCK Yürütme Konseyi üyesi olarak tanımlandı.

Merasim Sokak’ta 17 Şubat’ta askeri ve sivil servis araçlarının geçtiği sırada düzenlenen kanlı saldırıda 29 kişi yaşamını yitirmiş, 87 kişi de yaralanmıştı.