Gündem 7 ayda 971 işçi iş kazası kurbanı

7 ayda 971 işçi iş kazası kurbanı

06.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’deki viyadük inşaatında 4 işçinin tonlarca beton ve demirin altında kalarak can vermesi, iş kazalarındaki katliam gibi ölümleri bir kez daha gündeme getirdi.

7 ayda 971 işçi iş kazası kurbanı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında en az 34’ü çocuk 971 işçi hayatını kaybetti. Yalnızca Temmuz ayında ise 166 işçi öldü. En çok can kayıpları trafik kazaları, göçük ve düşme nedeniyle meydana geldi. Geçen ay 17 işçi zehirlenme ve boğulma nedeniyle, 54 işçi ise trafik kazalarında can verdi. 2015 yılının ilk 7 ayında ise 279 işçi trafik kazasına kurban gitti.

Haberin Devamı

İhmal yüzünden öldüler

İşçilerin kimisi maliyeti 350 lirayı bile bulmayan tedbirler nedeniyle kimisi ise çığ tehlikesinin dikkate alınmaması gibi ihmaller nedeniyle öldü. Temmuz ayında hayatını kaybeden işçiler arasında Afgan ve Suriyeli göçmenler de bulunuyor. Adana, Konya, Gaziantep ve İstanbul’da olmak üzere 2 Suriyeli ve 2 Afgan 4 göçmen işçi yaşamını yitirdi.

İSİG tarafından 2015 yılı içinde derlenen işçi ölümlerinden bazıları şöyle sıralandı:

Mersin Erdemli’de İliri-Karagözler Narenciye ve Sebze Meyve Paketleme Fabrikası’nın yatakhane bölümünde elektrik kontağından yangın çıktı ve 3 işçi yanarak can verdi.

Trabzon Çaykara’da yapımı süren Balkodu-2 HES tüneli inşaatında tünel dışında arızalanan jeneratörü tamir etmeye çalışan 5 işçi çığın altında kaldı. Bilirkişi raporunda meteorolojinin yaptığı çığ uyarısının dikkate alınmadığı ve işçilerin zorla tamire gönderildiği tespit edildi.

Haberin Devamı

Manisa Akhisar’da bir elektrikçinin yanında staj yapan 17 yaşındaki Yasin Tomaç, Gölmarmara’da dalgıç motorunu tamir ederken suların içinde gözden kayboldu.

Manisa Gölmarmara’da tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonet ile süt tankeri çarpıştı. 13 kadın işçi yaşamını yitirdi.

Bolu’da Toplum Yararına Program kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nde çalıştırılan işçilere otoyol kenarında ağaçlandırma çalışması yaparken otomobil çarptı, kazada Şükran Bozkır can verdi.

Ankara Kazan’da bulunan Bolu Çimento’da tıkanmayı açmaya çalışan 3 işçi sıcak malzemenin altında kaldı.