Gündem 7 kez görüştüğü kişiyi tanımıyormuş

7 kez görüştüğü kişiyi tanımıyormuş

05.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

KPSS soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sorgulanan eski ÖSYM Başkanı Yarımağan’a savcı, Gülen cemaatinin yöneticilerinden Mehmet Hanefi Sözen’le yaptığı 7 telefon konuşmasını sordu. Yarımağan, “Mehmet Hanefi Sözen isimli kişiyi hatırlamıyorum” yanıtını verdi

7 kez görüştüğü kişiyi tanımıyormuş


2010 KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili soruşturmada yurt dışına çıkış yasağı ile mahkemeden serbest kalan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’a savcılık sorgusu sırasında “Bu yapının önemli yönetici pozisyonunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen’le (Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri) sınav öncesi görüşmelerinizden dolayı Fetullah Gülen isimli organize suç örgütü lideri olan şahsı tanıyor musunuz? Bağlantılarınızı açıklayınız?” diye soruldu.
Yarımağan, “Fetulllah Gülen cemaatini herkesin duyduğu, bildiği kadar ben de biliyorum. Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsı tanımıyorum” yanıtını verdi. 32 kişinin tutuklandığı 2010’daki KPSS sınavı sorularının sızdırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma, soruları sızdırdıkları değerlendirilen ÖSYM’deki çalışanlara uzadı. Önceki gün Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’a ifade veren dönemin ÖSYM Başkanı Yarımağan, “bilerek ve isteyerek suç örgütüne yardım etmek, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanmak” suçlarından tutuklanması istemiyle sevk edildiği hakimlikten, yurt dışına çıkış yasağı kararıyla birlikte serbest bırakıldı.
Sözen’le 7 kez görüşme
Savcı Erkman’ın sorduğu çok sayıdaki soruya yanıt veren Yarımağan’ın ifadesi dokuz sayfa tuttu. Erkman, Yarımağan’a şu soruları sordu: “Yurtdışına çıkış yapıp bir daha girişi bulunmayan tahkikat çerçevesinde elde edilen deliller yönünden Fethullah Gülen organize suç örgütü yöreticisi konumunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsın kullanmakta olduğu hat ile sizin makamınızca kullanılan YÖK Başkanlığı’na ait olan sabit numara karşılıklı olarak 31.05.2010-01.06.2010 arasında toplamda 7 kez telefon irtibatına geçtiğiniz tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen tarihlerde neden görüştünüz? 2010 KPSS sorularını Fethullah Gülen organize suç örgütü yöneticisi konumunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsa siz mi verdiniz? Açıklayınız?”
Sözen’i tanımam’
Yarımağan, bu soruya “Mehmet Hanefi Sözen isimli birini tanımıyorum. Sabit numara özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Benim odamda da özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Benim genelde kullandığım sekreterime bağlı telefonun numarası değişiktir. Mehmet Hanefi Sözen isimli kişiyi hatırlamıyorum. Ama geçmiş zamanda ilgisiz bir konuda beni aramış olabilir. Ben de dönüş yapmış olabilirim. Ama dediğim gibi ilgisiz bir konuda olabilir. Bu sınavla bu sorularla ilgili olarak bir görüşme asla yapmadım” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Cemaatin okullarını bilmem

Erkman, “2010 KPSS’ye giren 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 şüphelinin birliktelik yönünden incelendiğinde özellikle MASAK raporlarına göre büyük bir şüpheli şahsın birlikte hareket ettikleri ve Gülen cemaatine yakın oldukları tespit edildiği” belirtilerek “Yönetici pozisyonunda bulunan Sözen ile sınav öncesi görüşmelerinizden dolayı Fetullah Gülen isimli organize suç örgütü lideri olan şahsı tanıyor musunuz? Bu şahsa ait kurum, yurt, dershane ve bunun gibi özel bir firma ile daha önceden bağlantıya geçtiniz mi? Cemaat evlerine gittiniz mi?” sorularını yöneltti. Yarımağan soruya “Gülen cemaatini herkesin duyduğu, bildiği kadar biliyorum. Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsı tanımıyorum. Bu cemaatin okulları, yurtları, işyerleri vs. ile herhangi bir ilişkim olmamıştır. Gülen cemaatine ait okullar konusunda bir bilgim yoktur” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Son 5 yılın sınavları mercek altında

Askeri okullar ve polis okullarına giriş ile Adalet Bakanlığı sınavları başta olmak üzere, 2010-2015 döneminde yapılan tüm sınavlar polis tarafından incelemeye alındı. Bu kapsamda, söz konusu dönemde sınavlara giren ve durumu şüpheli görülen adayların puanları, varsa önceki ya da sonraki yıllarda katıldıkları sınavlarda aldıkları puanlarla karşılaştırılacak. Şüphelilerin telefon kayıtları incelenecek, bu dönemde sınava katılan adaylar ile 2010 KPSS soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları öne sürülen 3 bin 227 kişi arasında herhangi bir ilişki/iletişim olup olmadığı da araştırılacak.
ANKARA AA