Dünya 700 mülteci Akdeniz’de boğuldu

700 mülteci Akdeniz’de boğuldu

20.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Libya’nın 27 km açığında 700 kişiyi taşıyan mülteci gemisi alabora oldu. Birleşmiş Milletler, Akdeniz’de önlem alınması konusunda, göçmen karşıtı söylem benimseyen Avrupalı siyasileri eleştirdi

700 mülteci  Akdeniz’de boğuldu


Libya açıklarında önceki gece mültecileri taşıyan bir geminin batması sonucu 700 kişinin ölmüş olabileceği açıklandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), olayın Akdeniz’de bilnen en büyük mülteci kazası olduğunu belirtti. BMMYK Sözcüsü Carlotta Sami, “Akdeniz’de meydana gelen en büyük katliam ile karşı karşıyayız” dedi.
28 kişi kurtarıldı
BMMYK’nın bildirdiğine göre, 700’den fazla kişiyi taşıyan 20 metre uzunluğundaki gemi Libya karasularının hemen dışında, İtalya’nın Lampedusa adasına 177 kilometre mesafede alabora oldu. İtalya ve Malta sahil güvenliği, gece yarısı bir geminin battığına dair alarm gelmesi üzerine acil durum ilan ederken İtalya Başbakanı Matteo Renzi 28 kişinin kurtardığını açıkladı. Yetkililer, arama kurtarma çalışması başlatsa da, çabalar bir süre sonra “ceset toplamaya” dönüştü. Libya kıyılarından 27 kilometre açıktaki kurtarma çalışmalarına İtalyan gemileri, Malta donanması, ticari gemiler olmak üzere 20 gemi ve üç helikopter katıldı. Kurtarılan 28 kişi Catania kentine götürüldü. 24 kişinin cesetleri ise deniz kenarına çıkarıldı. Avrupa’da yeni bir hayat umudu ile yola çıkan mültecilerin, bir ticari gemiyi gördüğü ve fark edilme çabası ile aynı yöne yüklendiği aktarıldı.
Bu yıl 1600 kişi öldü
BMMYK’ya göre, 2015’in başından bu yana 35 bin mülteci Akdeniz’i geçti. Bunların 23 bin 500’ü İtalya’ya, 12 bini ise Yunanistan’a ayak bastı. Geçen sene ise toplamda 219 bin mülteci ve göçmen Akdeniz’i geçmişti. Bu kişilerin 170 bini İtalya’da bulunuyordu. Bu kişilerin büyük çoğunluğu İtalyan donanması, İtalyan sahil güvenlik gemileri ve ticari gemiler tarafından kurtarıldı. Geçen yıl 3 bin 500 kişi Akdeniz sularında ölmüştü. Bu rakam ile 2014 en ölümcül yıl olmuştu. Ancak, 700 kişinin öldüğü son kaza ile 2015’in ilk dört ayında ölenlerin sayısı 1600’ü aştı. Geçen yıla kıyasla 2015’te ölü sayısının daha fazla olacağı düşünülüyor.
İnsan kaçakçılarının tekneleri, kapasitesinin üzerinde yolcu aldığı ve böyle bir yolcuğa uygun olmadığı için sık sık bu tür facialar yaşanıyor. Geçen hafta 1500 mültecinin bulunduğu bir gemi batmış, 400 kişi hayatını kaybetmişti. Akdeniz’de daha önce yaşanan en büyük felaket, Ekim 2014’te Malta açıklarında meydana gelmiş, bu olayda 500 mülteci ölmüştü.

Haberin Devamı

Liderlerden adım atma çağrısı

700 mültecinin ölümü üzerine Avrupa Birliği acil toplantı kararı aldı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Birçok kez ‘bir daha asla’ dedik. Şimdi AB için bu trajilerle gecikmeden baş etme zamanı. Avrupa’nın güney sınırında her gün yaşananlar; birlik, insan hakları ve onuruna saygı prensipleri üzerine kurulan AB için kabul edilemezdir” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dışişleri ve içişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantı çağrısına katılırken, “Avrupa, kıyılarındaki kitlesel ölümleri durdurmak için harekete geçmelidir” dedi. İtalya Başbakan Matteo Renzi, “Akdeniz’de her gün bir trajedi yaşanıyor. Nasıl duyarsız kalınabilir” derken İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da birlikte çözüm bulma çağrısı yaptı.