Gündem 72 yaşında üniversite sıralarına oturdu

72 yaşında üniversite sıralarına oturdu

12.08.2016 - 15:45 | Son Güncellenme:

EDİRNE’de sokaklarda topladığı hurdaları satarak geçimini sağlayan 2 çocuk 2 torun sahibi 72 yaşındaki Şevki Kılıç, ÖSYM’nin 2016 yükseköğretim yerleştirme programı sonuçlarına göre hayalini kurduğu, Trakya Üniversitesi Edirne Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı.

72 yaşında üniversite sıralarına oturdu

Edirne’de Dilaverbey Mahallesi’nde kirada oturan 72 yaşındaki evli 2 çocuk 2 torun sahibi Şevki Kılıç, liseyi dışarıdan bitirdikten sonra 4 yıl önce Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı. Ancak sınavlarına giremediği için mezun olamadı. Her yıl üniversite sınavına giren Şevki Kılıç bu yıl ise bu kez Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı. Emekli maaşı ile geçinemediği için sokaklarda hurda kağıt ve demir toplayarak aile bütçesine günde yaklaşık 50 lira katkı sağladığını söyleyen Kılıç, "Daha önce de sınavlara girdim ve kazandım ancak Edirne dışında olduğu için gitmedim. 15 Ağustos’ta kaydımı yaptıracağım. Açık Öğretim Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi olduğum için sadece kaldığım derslerden sınava gireceğim. Gençlere tavsiyem üniversite eğitimi almalarıdır. Okumanın yaşı yok. Eşim bile okumamı istemedi beni caydırmaya çalıştı ama ben asla pes etmedim" dedi.

Haberin Devamı

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kendisini makamında ziyaret eden Şevki Kılıç'la görüştü. 4 yıl eğitim hayatında kendisine destek olmak isteyen Başkan Gürkan’a Kılıç, maddi bir yardım beklemediğini, sadece kitap yardımı istediğini söyledi. Başkan Gürkan, “Şevki amcaya dedim ki 'Abi ben senin için ne yapabilirim?'. Karaktere bakın, kişiliğe bakın. 'Başkanım' dedi. 'Kitap olursa hediye alırım, başka hiçbir hediyeyi almam' dedi. Ülkenin, dünyanın geldiği bu noktada insanların üç kuruşluk çıkar için birbirlerini acımasızca yok ettiği, katlettiği böyle bir dönemde 72 yaşında üniversiteye yeniden başlayacak olan Şevki abi diyor ki ‘kitap’. Kendisi neredeyse tüm dünya klasiklerini okumuş” dedi.

Haberin Devamı

Şevki Kılıç'la belediye olarak ilişkilerini koparmayacaklarını belirten Gürkan, zaman zaman okullarda okuma aşkı konusu hakkında öğrencilere konferans vermesi konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Başkan Gürkan, Şevki Kılıç’ın hayali olan kitabının baskısını da üstlendi.

DSİ’ye 1997 yılında birinci olarak girdiğini anlatan Şevki Kılıç ise, “Sözlü sınavda nereden sorulsa ben biliyorum. Bana ne iş yapıldığı sorulduğunda ‘Ben hiçbir iş yapmadım, sadece okudum’ dedim. 83 başvurudan 2 kişi aldılar” dedi.

Kılıç, 4 yıl önce başladığı Açık Öğretim Fakültesi Tarih Bölümü’nden sadece İngilizce dersinden kaldığını belirtti. Trakya Üniversitesi kütüphanesine gittiğini ancak Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi olduğu için kendisine kitap vermediklerini söyleyen Kılıç, “Şimdi kime kitap vereceklerini göstermiş olduk” diye konuştu.