Gündem 758 er serbest

758 er serbest

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan, aralarında askeri öğrencilerin de bulunduğu 989 er tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz gün 25 savcı görevlendirerek erlerin ifadelerinin ikinci kez alınmasına karar verdi.

758 er serbest

İfadeyi alan savcı heyeti, aralarında Kuleli’de okuyan askeri öğrencilerin de bulunduğu toplam 758 erin tahliyesini talep etti. Talebi değerlendiren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, tutukluluk tedbirinin artık gereksiz olduğunu belirterek kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların ortadan kalktığı, kaçma şüphesi bulunmadığı ve delillerin toplanması nedeniyle delil karartma şüphelerinin bulunmaması hususları dikkate alınarak, 758 erin ayrı ayrı tahliyesine karar verdi.

‘Kandırıldık’

Tahliye kararının ardından sabah saatlerinde Silivri ve Maltepe cezaevlerinin önüne gelen bazı aileler günler sonra çocuklarıyla kucaklaşmanın mutluluğunu yaşadı. Kuleli Askeri Lisesi’nin tutuklu 59 öğrencisi, Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumundan tahliye edilirken aileler cezaevi kapısında çocuklarını alkışlarla karşıladı. Tahliye olan öğrencilerden A.A., tahliye edildikten sonra adaletin yerini bulduğunu belirterek, “15 Temmuz’da bize, ‘Operasyon var’ dediler. Kandırdılar bizi. Suçumuz yok” dedi. Bir diğer öğrenci M.A.P. ise, “Bizi tatbikat var diye kandırdılar” dedi.

‘Hak etmedik’

17 yaşındaki öğrenci A.K. de “Aileme kavuştuğum için çok mutluyum” dedi. Adaletin yerini bulduğunu söyleyen anne Ü.P. “Çocuğumu haksız yere bizden aldılar” derken, günlerce adliye, karakol ve cezaevi önünde sabahladığını belirten baba H.K. ise “16 gün sonra oğlumu gördüğüm için çok mutluyum” ifadelerini kullandı. Lise öğrencilerinin avukatı Burcu Onuk da gözaltına alınan 62 öğrenciden 3’ünün Kıbrıslı olduğunu ve bu 3 kişinin önceden tahliye edildiğini söyledi. Öte yandan Ankara’da tutuklanan 47 er tahliye edildi.

Haberin Devamı

Silivri’den birliklere

Silivri’den serbest bırakılan erler ise tahliye kararının ardından otobüslere bindirilerek birliklerine teslim edildi. Aileler, cezaevi önünde çocuklarının tahliye haberini beklerken, erlere 1 hafta da izin verildiği öğrenildi. Kilis’ten gelen er babası Şükrü Esoğlu, 15 gündür cezaevi önünde arabada uyuduklarını belirterek, “Oğlumun serbest kalmasını bekliyorduk. Nihayet oldu.
Hak etmediğimiz bir süreçti” derken, baba Nusret Gündüz de “Mutlu haberi alır almaz cezaevine koştuk. Oğlum birliğine
teslim edilecek. Van’a, evimize gideceğiz” diye konuştu.