Gündem 78 bin öğrenciye yeni kanun şoku

78 bin öğrenciye yeni kanun şoku

27.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’ye sunulan kanun tasarısıyla meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı kaldırılıyor. Sınavsız geçiş için başvuran öğrenciler ise tedirgin

78 bin öğrenciye yeni kanun şoku

TBMM’ye sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, meslek liselerinin sınavsız geçiş ve ek puan hakkıyla ilgili yeni düzenlemeler getiriyor.

Haberin Devamı

Kanun tasarısında Yükseköğretim Kanunu’nun 45. Maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi değiştirildi. Yeni kanun tasarısında ilgili madde şöyle düzenlendi: “Bir mesleğe yönelik program ve uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek ayrı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara bu maddenin (b) bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.”

Değişikliğe göre meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı kaldırılırken, 2016 itibariyle kaldırılan ek puan hakkı ise geri geliyor.

Kanun tasarısının ne zaman Meclis’ten geçeceği ve hangi tarihte uygulamaya konulacağı henüz belli değil. Ancak bu düzenleme 2016 ÖSYM Klavuzu’na göre sınavsız giriş hakkını kullanmak isteyerek YGS’ye girmeyen 77 bin 863 öğrenciyi tedirgin etti. Eğer tasarı üniversitelere yerleştirmeler öncesinde kanunlaşır ve uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacağına dair bir ek madde konulmazsa 78 bin öğrenci için bu yıl üniversite yolu kapanmış olacak.

Haberin Devamı

Konuyu ilişkin olarak başvurduğumuz MEB’den henüz bir açıklama yapılmadı. YÖK’ten Milliyet’e yapılan açıklamada üniversitelerden de öğrenci kalitesinin düştüğüne dair şikayetler geldiği, bu doğrultuda ek puan uygulamasının geri getirilmesi ve sınavsız geçişin kaldırılmasının talep edildiği kaydedildi. Kanun tasarısında, bu yıl üniversite sınavına girecek öğrencilerle ilgili herhangi bir açıklamaya yer verilmemesi ve bu öğrencilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konularının bakanlığın sorumluluğunda olduğu belirtildi ve ‘Kanun çıkarma yetkisi MEB’de” denildi.