Gündem 8-10 arası Suudi jeti İncirlik’e geliyor

8-10 arası Suudi jeti İncirlik’e geliyor

14.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün Milliyet’in manşetten duyurduğu açıklamalarında, “Suudi Arabistan şimdi Türkiye’ye uçak gönderiyor. Geldiler, keşif çalışması da yaptılar. ‘Gerekirse asker de gönderebilirim’ dedi.

8-10 arası Suudi jeti İncirlik’e geliyor

Bu Uçaklar İncirlik’e gelecek. Suudi Arabistan’ın teklif ettiği teröre karşı koalisyonun, teröre karşı askeri birliğin güç oluşturma insiyatifine destek verdik. Bunun içinde istihbarat olacak, asker olacak, diğer unsurlar olacak” ifadesini kullandı.

Takvim netleşiyor
Çavuşoğlu’nun duyurduğu gelişmeye ilişkin olarak takvim de netleşiyor. Askeri kaynaklar, Suudi jetlerinin planlanan intikalinin birkaç hafta içinde gerçekleşeceğini, 8 ila 10 arası Suudi jetinin, Türk ve ABD’li savaş jetlerinin bulunduğu İncirlik’te konuşlanacağını duyurdu. Türkiye’de konuşlanacak Suudi jetlerinin F-15/C model olması öngörülüyor. Suudi jetler Konya merkezli 3. Ana Jet Üssü’nün evsahipliğinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Kartalı tatbikatına bugüne kadar üç defa katıldı. Suudi jetleri 2011, 2012 ve 2013 yılında söz konusu tatbikata katılmış ve iki ülkenin hava kuvvetleri arasında bir işbirliği süreci başlamıştı.
İncirlik Hava Üssü, 1954’te Türkiye ve ABD hava kuvvetlerinin ortak kullanımına açıldı. Daha sonra üs, başta Büyük Britanya olmak üzere NATO üyesi ülkelerin savaş jetlerinin de kullanımına açıldı. Soğuk savaş döneminde önemli bir görev üstlenen üs, özellikle Körfez Savaşı ve IŞİD ile mücadele sırasında öne çıkan üs, IŞİD ile koalisyon çerçevesinde Fransız hava jetlerinin de kullanımına açıldı. Üs, “ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü” olarak da biliniyor.

Kara gücü beklemede
Çavuşoğlu’nun ifade ettiği kara gücünün konuşlanması için ise Suriye’ye bir kara harekatı yapılma iradesinin ortaya çıkması gerektiği değerlendiriliyor.