Gündem 8 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur ?

8 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur ?

20.04.2018 - 13:58 | Son Güncellenme:

Bebeklik dönemi gelişimi, bir insanın hayatında yaşadığı belki de en hızlı gelişme dönemlerinden biridir. Bebek kısa zamanda birçok yeteneğe sahip hâle gelir, bir çocuk ve bir yetişkin olma yolunda ilk adımlarını atar. 8 aylık bebek alıcıları hiç kapanmayan açık bir kutu gibidir. Duyularının birçoğu işlevsel hâle gelen 8 aylık bir bebek kritik dönemin büyük bir kısmını geride bırakmıştır. Bu zamana kadar ve bundan sonra öğrendiği bilgiler hayatına yön verecektir. Kısacası 8. ay hayatının dönüm noktalarından biridir.

8 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur

8 aylık bebeğin yetenekleri

Haberin Devamı

8 aylık bebekler artık çevresindeki insanları tanır, onlara veya çevresindeki herhangi bir şeye tepki verirler. Yavaş yavaş konuşmaya, anlamlı sesler çıkarmaya başlarlar, ağlamaktan çok gülerek tepki vermeye, istedikleri şeyleri gösterebilmeye, biberon veya oyuncaklarını tek başına tutabilmeye başlarlar. Ayaklarının üstüne hafifçe kuvvet uygulayabilirler; bunlar adımlarının ilk başlangıç aşamalarıdır.

8 aylık bebeğin beslenmesi

Devam edebiliyorsa tabii ki hâlâ anne sütüne devam etmelidir. Ama bu demek değildir ki anne sütü 8 aylık bebek için yeterlidir. Ek gıdaya çoktan başlanmış olmalıdır. Fakat bebek bazı besinlere alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kontrol hâlinde ve uzman görüşüyle azar azar diğer besinleri tüketmeye başlanılmalıdır.

Haberin Devamı

Gelişimi için yararlı egzersizler

Egzersiz denince akla ilk bedenen yapılan çalışmalar gelmemelidir. Tabii ki bedenen yapılacak olan masaj, açma, germe hareketleri bebeğin kas gelişimi ve rahatlığı için idealdir. Ama beyin egzersizi onlar için bu dönemde çok daha önemlidir. Beyin o çağlardaki bebekler için en çok kullanılan organdır. Hafıza, hatırlama, tanıma ağırlıklı alıştırmalar yapılabilir. Yakın çevresi bu zaman dilimindeki bebekle sık sık açık bir şekilde konuşmalıdır. Kelimeleri doğru telaffuz etmek bebek gelişimi ve eğitimi için de son derece önemlidir.

Bunlar sizi korkutmasın

8 aylık bebeğin hiçbir konuşma çabası olmayabilir, ayaklarının üstüne basamıyor olabilir, emeklemiyor olabilir, çoğu akranlarına göre dişleri çıkmıyor hatta kaşınmıyor bile olabilir. Bunlar tamamen bebekten bebeğe değişen olaylardır. Burada bahsettiğimiz olaylar geneli için söylenmiş bilgilerdir. Annelerin bebekleri için çok fazla endişe duyduklarını biliyoruz. “Benim çocuğum neden yapamıyor?” diye düşünmeyin, onun en güzel dönemlerinden birini yaşıyorsunuz.