Gündem 8 kiloluk çocuğa anneden böbrek

8 kiloluk çocuğa anneden böbrek

11.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2 yıl önce böbrek yetmezliği ile dünyaya gelen ve yaşıtları gibi gelişemeyen Bilal’e annesi ikinci kez can verdi. Annesinin böbreği nakledilen Bilal, artık yaşıtları gibi büyüyebilecek

8 kiloluk çocuğa  anneden böbrek

İstanbul’da yaşayan ve hamileliğinin 6. ayına kadar kontrole gitmeyen Sevda Şimşek, çocuğunun cinsiyetini öğrenmek için gittiği hastanede bebeğinin böbreklerinde sorun olduğunu öğrendi. Doktorlar, ‘Oğlunuz böbrek yetmezliğiyle doğacak, yaşama şansı düşük’ diyerek bebeğini aldırmasını önerse de, anne Şimşek, Bilal adını verdiği bebeğini dünyaya getirmekte ısrar etti.

Haberin Devamı

Dünyaya gelir gelmez diyaliz katateri takılarak 1 ayını küvezde geçiren Bilal bebek, normal odaya alınsa da birkaç gün sonra tekrar diyalize ihtiyaç duydu. İlk 4 ayını hastanede geçiren Bilal, karnından takılan katater nedeniyle de 2 kez kasık fıtığı oldu. Fıtığından iki kere ameliyat edilen minik Bilal, yaşıtları gibi gelişmiyor, kilo alamıyordu.

8 kiloluk çocuğa  anneden böbrek

Hayat kurtaran tanışma

Çocuğuyla birlikte sürekli hastanelerde yaşayan anne Sevda Şimşek, bir hastanede aynı anda hem karaciğer hem de böbrek nakli olan Ali Çağlar’ın annesi ile tanıştı. Ali Çağlar’ın annesi oğlunun nakilden sonra sağlığına kavuştuğunu anlatınca, Şimşek, Ali’nin naklini yapan Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Koçak’a başvurdu. Yapılan tetkiklerde annenin dokuları uygun çıktı. Düşük kilosu nedeniyle nakil yapılması riskli olsa da Doç. Dr. Koçak, nakil kararı verdi ve 87 kiloluk annenin böbreği başarılı bir şekilde 8 kilo ağırlığındaki oğluna nakledildi.

Haberin Devamı

Nakilden 10 gün sonra taburcu olacak duruma gelen Bilal, 2. yaşını da hastanede doldurdu. Nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Koçak, “Bilal hem 10 kilonun altında hem de 75 Cm’nin altındaydı. Kısa boy ve düşük kilodaki çocuklara nakil yapılması özen gerektiriyor. Çocuğun bedenin büyük böbreğe alışması risk taşıyor. Ancak Bilal bize başvurduğunda nakilden başka çaresi yoktu. Böbrek yetmezliği nedeniyle de kilo alması ve boyunun uzama ihtimali de yoktu. Bu nedenle nakli yaptık. Başarılı bir nakil oldu” dedi.

Yazarlar