Eğitim 8 Mayıs’ta yapılan ALES sınavı sonuçları açılandı mı?

8 Mayıs’ta yapılan ALES sınavı sonuçları açılandı mı?

18.05.2016 - 09:20 | Son Güncellenme:

ALES sınavı sonuçları sınavlar gerçekleştirildikten belirli süreler sonunda açıklanır. ALES sonuçları kapsamında bir çok öğrenci lisans üstü eğitimine devam etmek için puan sahibi olur. ALES sonuçlarını internetten öğrenebilirsiniz.

8 Mayıs’ta yapılan ALES sınavı sonuçları açılandı mı

ALES Nedir?

ALES açılımı; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavıdır. ALES; ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılan bir sınavdır. ALES sınavı ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak ikiye ayrılmaktadır. ALES sınavına bütün lisans mezunları girebilmektedir. ALES ilkbahar dönemi sınavı olsun, ALES sonbahar dönemi sınavı olsun alınan puan iki yıl süreyle geçerli olmaktadır. İki yıl geçerliliği olan puanı aday iki yıl içerisinde istediği zaman kullanma hakkına da sahiptir. ALES sınavı lisansüstü eğitim yapmak isteyen kişilerin girmiş oldukları sınavdır.

ALES SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı Önemi Nedir?

ALES sınavı daha evvelden yalnızca tezsiz olarak tamamlanılacak olan yüksek lisans programları için talep edilmekteydi. Ancak ALES artık tezli yüksek lisans programları için de talep edilmektedir. Bir birey yüksek lisans yapmak istediğinde ister tezli yüksek lisans olsun, ister tezsiz yüksek lisans olsun ALES sınavına girmek zorundadır.

Ancak üniversitelere başvuru yapacaksanız; hele ki tezli yüksek lisans başvurusu yapacaksanız sizin ALES puanınız çok fazla önem arz etmektedir. Bu sebepten ötürü ALES puanınızın yüksek olması elbette ki size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Üniversiteler yüksek lisans için öğrenci alımı yaparken yalnızca ALES puanı ile alımı gerçekleştirirken bazen de; mülakat puanı, okul puanı, ALES puanı gibi puanların ortalamasını alarak ortaya bir not çıkarmaktadır ve bu nota göre atamayı gerçekleştirmektedir. Ancak bu tip puanlamalarda da en yüksek katılım oranı ALES’ aittir. ALES sınavının ortalama %50 kadar etkisi olmaktadır. Ki %50 etki hiç de küçümsenecek oranda bir etki değildir. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve YÖK de ALES sınavının bir ortalama ile giriş alınsa bile %50 den daha az bir etkisinin uygulanması yasaktır şeklinde uyarı yapmıştır. Yani ne yaparsanız yapın ALES’ ten kaçışınız bulunmamaktadır. ALES sınavından yüksek bir başarı elde etmeniz halinde ise sizin lisansüstü eğitiminizi hemen hemen garantilemeniz anlamına gelmektedir. Çünkü bir tek ALES sınavı ile alındığında sizin için zaten sorun yoktur. Ancak ortalama alındığında da ALES sınavının %50’sinin etki edecek olması sizin işinizi hayli kolaylaştıracaktır.

ALES Sonuçları

Üniversiteyi bitirenlerin ya da bitirmek üzere olanların lisansüstü eğitim almak için girmiş oldukları sınav ALES’tir. Lisans eğitimini tamamlayan bir kişi üniversitede eğitmen, okutman, eğitim görevlisi olmak istiyorsa ALES sınavına girmek zorundadır. Bu sınavdan alınan puana göre de adayların tercih yapma hakkı bulunmaktadır. Yılda iki defa yapılan ALES sınavı ilkbahar ALES dönemi ve sonbahar ALES dönemi olarak ikiye ayrılmaktadır. İlkbahar ALES sınavı ise 8 Mayıs tarihinde yapıldı. Ve 8 Mayıs tarihinde yapılan ALES sınavı 8.30 da başlayarak 12.00 da sona ermiştir. 160 sorudan oluşan sınav; 80 sayısal 80 sözel sorudan oluşmuştur. Ve açıklanana göre ALES sınav sonuçları 25 Mayıs Çarşamba günü ÖSYM internet sitesi üzerinde duyurulacaktır.