Dünya 8 milyarder yarım dünyaya bedel!

8 milyarder yarım dünyaya bedel!

17.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl en zengin 64 işadamının dünya nüfusunun yarısı kadar servetinin olduğunu açıklayan yardım kuruluşu Oxfam, raporunu revize edip en zengin 8 milyarderin dünyanın yarısına bedel olduğunu açıkladı

8 milyarder yarım dünyaya bedel

Zenginle fakir arasındaki uçurum derinleşiyor. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, 8 milyarderin servetinin, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının varlığına eşit olduğunu açıkladı. Oxfam geçen yılın mart ayında Amerikan ekonomi dergisi Forbes’ın yayınladığı “en zenginler” listesi verilerine dayanarak en zengin 62 işadamının elinde bulundurduğu kişisel servetlerinin dünya nüfusunun yarısının varlığına eşit olduğunu açıklamıştı. Ancak yardım kuruluşu, Credit Suisse’den elde ettiği yeni verilere göre Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in başı çektiği en zengin milyarderlerin sahip olduğu 426 milyar dolarlık servet, dünya genelinde 3,6 milyar kişinin varlığına denk geliyor.

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos toplantıları öncesinde yayınlanan ve dünyadaki fakirlerin yarısının yüzde 70’inin düşük gelirli ülkelerde yaşadığı aktarılan raporda, eşitsizlik trendini tersine çevirecek yeni bir ekonomik model gelişmesinin, İngiltere’nin AB’den çıkma (Brexit) kararını ve ABD’de kasım ayında düzenlenen başkanlık seçimlerinden Donald Trump’ın galibiyetle çıkmasının nedeninin anlaşılmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Oxfam, gelir eşitsizliğinin giderek artmasında vergi kaçakçılığı, üreticilerin büyük şirketler tarafından sömürülmesi, patronlar ve üst düzey yöneticileri daha da zenginleştirmeye yönelik çabaların büyük rol oynadığına dikkati çekti.

Makas açılıyor

Raporda, en zenginlerin yüzde birinin 2015’ten bu yana dünyanın geri kalanından daha zengin olduğu belirtilerek, gelecek 20 yılda 500 kişinin 2,1 trilyonluk servete sahip olmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

Dünya çapındaki yoksul kişilerin yüzde 10’unun gelirinin 1988 ve 2011 yıllarında 3 dolardan daha az artarken, en zenginlerin yüzde birinin gelirinin 11 bin 800 dolar artış kaydettiği bildirildi.

Raporda ayrıca, en büyük 100 teşebbüsün 69’unu gelir bazında şirketlerin oluşturduğu vurgulandı. Aralarında WalMart, Shell ve Apple’ın da olduğu en büyük 10 işletmenin toplam gelirinin İrlanda, Endonezya, Kolombiya, İsrail, Yunanistan, Güney Afrika, Irak ve Vietnam gibi 180 en yoksul ülkenin toplam gelirinden daha fazla olduğu belirtildi.

Hepsi erkek ve beyaz

Dünyanın yarısı ile aynı serveti elinde bulunduran 8 milyardere bakıldığında ise çoğunun ABD’li ve hepsinin erkek olduğu göze çarpıyor. Bu milyarderlerin heredeyse tamamı servetini teknoloji sayesinde kazanmış. İçinde sadece bir tane Avrupalı ve bir tane Meksikalı bulunuyor. Zara’nın sahibi olan Avrupalı milyarder Amancio Ortega’nın dünya çapında 7 binden fazla mağazası bulunuyor. 50 milyar dolar serveti bulunan Meksikalı Carlos Slim Helu ise servetini telekomünikasyondan kazandı. Carlos Slim ABD’de Meksikalı göçmenlere karşı açıklamalarıyla tepki çeken Donald Trump başkan seçildiğinde 4 gün içinde serveti 5 milyar dolar eridi.

Haberin Devamı

Oxfam, geçen yılki rayorunda Çin ve Hindistan’da yaşanan yoksulluğun sanılandan daha fazla olumsuz etkiye yol açtığının ortaya çıkmasıyla en fakir yüzde 50’nin maddi durumunun daha da kötüye gittiği ve zenginle fakir arasındaki uçurumun derinleşmeye devam ettiği kaydedilmişti.