Gündem 8 saniye önceden gazı kesecek vana

8 saniye önceden gazı kesecek vana

01.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile İGDAŞ tarafından yürütülen “İstanbul Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi ile entegreli İstanbul Doğalgaz Şebekesi Risk Azaltım Sistemi Projesi” çalışmaları olası riskleri en az seviyeye indirmek için aralıksız devam ediyor.

8 saniye önceden  gazı kesecek vana

Marmara deniz dibi ile kıyı noktaları üzerine yerleştirilen 15 adet erken uyarı sistemi sayesinde depremin yıkıcı dalgaları İstanbul’a ulaşmadan ortalama 8 saniye önce tespit edilerek doğalgaz akışı otomatik olarak kesilecek.
Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Uzman Araştırmacısı Dr. Can Zülfikar, şu bilgileri verdi:
“İstanbul’da Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi çalışmalarına 2002’de start verildi. Marmara bölgesinde 5’i deniz dibinde, 10 tanesi de karada olmak üzere toplam 15 adet deprem erken uyarı istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar sayesinde, depremin yıkıcı dalgaları kent merkezine ulaşmadan erken uyarı sinyali üretebileceğiz. İGDAŞ şebekesine kurulan risk azaltım sistemi sayesinde olası büyük depremin yıkıcı dalgaları ulaşmadan gaz akışı kesilecek. Benzer sistem, Marmaray tüp tünele de kuruldu. Deprem sırasında tren tüp geçide girmeden otomatik olarak duracak.”